001 - Vogelvrij TOP

Uithoornse dorpsdichter halve finalist stadsdichtersgala


Geplaatst op: 18 mei 2022

Eindelijk was het dan zover: het stadsdichtersgala van 2020 heeft eindelijk plaatsgevonden. Twee jaar te laat, dankzij corona. En het was prachtig.

Tweeëndertig stads-, dorps-, gemeente- en provinciedichters, aangevuld met een heuse eilanddichter, streden om de eerste prijs, en de daarbij horende bokaal. Netjes verdeeld over twee zalen in de Goudse schouwburg namen de dichters plaats achter de microfoon, om vijf minuten van zich te laten horen. Gerardo Insua Teijeiro, in 2020 nog dorpsdichter van Uithoorn, nam het in de Gouden Zaal op tegen onder anderen de poëten uit Den Haag, Amersfoort, Utrecht, Meppel en Gouda. Hij droeg o.a. zijn afscheidsgedicht aan Uithoorn voor, daar hij inmiddels voor de liefde naar het Groningse Doezum is verhuisd.

De jury koos vijf dichters per zaal uit die doorstroomden naar de halve finale. De Uithoornse afgevaardigde overleefde deze schifting. De jury beschreef zijn poëzie als 'Lorciaans', daar ze meenden tinten van de Spaanse dichter Lorca terug te horen in zijn werk.

Van de tien halve finalisten gingen er drie door naar de finale. Dit keer stemde het publiek, door pingpongballen in vazen te deponeren. De finalisten kwamen uit Leiden (Marianne van Velzen), Arnhem (Jesse Laport) en Den Helder (Yanaika Zomer), waar na een razend spannende eindstrijd Yanaika, met één stem verschil met Jesse, de titel in de wacht wist te slepen.

 

Zonder pandemieën (of andere ongelukken) zal het stadsdichtersgala van 2023 'gewoon' volgend jaar plaats kunnen gaan vinden. De huidige dorpsdichter van Uithoorn, Peter Borghaerts, zal hier dan de Uithoornse eer gaan verdedigen.

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Uithoornse dorpsdichter halve finalist stadsdichtersgala

Eindelijk was het dan zover: het stadsdichtersgala van 2020 heeft eindelijk plaatsgevonden. Twee jaar te laat, dankzij corona. En het was prachtig. Tweeëndertig stads-, dorps-, gemeente- en provinciedichters, aangevuld met een heuse eilanddichter, streden om de eerste prijs, en de daarbij horende bokaal. Netjes verdeeld over twee zalen in de … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: