001 - Vogelvrij TOP
Welke risico’s loop jij als ondernemer?

Welke risico’s loop jij als ondernemer?


Geplaatst op: 21 juni 2022

Ondernemen is altijd een risico, maar deze wil je wel zo veel mogelijk beperken waar dat kan. Daarom zijn er in Nederland een hoop plichten en rechten in het leven geroepen om jou als ondernemer te helpen om veilig te ondernemen. Wij lichten er hier een aantal toe die voor jou als ondernemer belangrijk zijn.

Wel eens gehoord van RI&E?

Voor veel ondernemers is dit nog een onbekende term. RI&E staat voor Risico inventarisatie en evaluatie. Een RI&E wordt ingezet zodat jij een beter inzicht hebt in alle risico’s op het gebied van gezondheid en veiligheid binnen je organisatie.

Heb je een medewerker in dienst van minimaal 1fte? Dan is een RI&E verplicht. Nadat je inzicht hebt in de risico’s binnen je bedrijf, maak je een plan van aanpak om deze risico’s te verkleinen of weg te halen. Alles op het gebeid van werk gerelateerde zaken zijn te vinden bij de HR Navigator.

Cursussen op het gebied van veiligheid

Op het gebied van veiligheid zijn er een heleboel cursussen te vinden. Je kunt hierbij denken aan de cursus BHV. Deze cursus mag iedereen volgen en hierbij leer je eerste hulp te verlenen bij ongevallen. Bedrijfshulpverlening is voor ieder bedrijf een verplichting.

De VCA cursus is nog zo’n cursus op het gebied van veiligheid. Deze cursus richt zich meer op de veiligheid op de werkvloer. De VCA cursus wordt dan ook vooral gegeven aan aannemers die risicovolle werkzaamheden uitvoeren. Meestal is dit op een bouwterrein of fabriek bijvoorbeeld.

Ook qua gezondheid zijn er risico’s

Als werkgever is het natuurlijk belangrijk dat je goed verzekerd bent. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je werknemers. Op het gebied van gezondheid kom je allerlei tips en tools tegen die je kunnen helpen om je werknemers gezond en veilig te houden.

Zo kun je een PAGO inzetten. Dit is een algemene periodieke keuring die je inzicht geeft in de werk gerelateerde gezondheidsrisico’s. Een PMO is een wat uitgebreider onderzoek en onderzoekt ook de algehele gezondheid van de medewerkers.

Het ligt natuurlijk ook aan de bedrijfstak waar je in zit om te bepalen welke wetten en regels voor jou gelden. Niet iedere branche heeft dezelfde regels. Het is dus verstandig om goed te kijken wat er voor jouw bedrijf gedaan kan worden en wat je zelf moet ondernemen om je bedrijf gezond en veilig te houden voor je werknemers.


Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Welke risico’s loop jij als ondernemer?

Ondernemen is altijd een risico, maar deze wil je wel zo veel mogelijk beperken waar dat kan. Daarom zijn er in Nederland een hoop plichten en rechten in het leven geroepen om jou als ondernemer te helpen om veilig te ondernemen. Wij lichten er hier een aantal toe die voor … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: