001 -Family
Duurzame jachthaven stap dichterbij

Duurzame jachthaven stap dichterbij


Geplaatst op: 14 juli 2022

De duurzame jachthaven die E-Harbour aan de Wilhelminakade wil aanleggen, komt steeds dichterbij. Dinsdag 5 juli tekenden gemeente, ontwikkelaar E-Harbour en bouwbedrijf Van Wijnen de samenwerkingsovereenkomst in het nieuwe jachthavenkantoor. Met het tekenen ging ook de huurovereenkomst van de huidige passantenhaven over van Van Wijnen naar E-Harbour. De volgende stap is het verlenen van de omgevingsvergunning voor de jachthaven; daarna kan de aanleg starten. Wethouder Jan Hazen is trots dat Uithoorn zo de eerste duurzame “groene” haven in landelijk gebied krijgt.

Voor de jachthaven, die tussen de Thamerkerk en huidige passantenhaven gepland is, wordt gestart met de aanleg van 50 ligplaatsen. Dit aantal is afgestemd op het aantal parkeerplaatsen dat hierbij nodig én haalbaar is. Het eerdere plan, met meer ligplaatsen en een aantal waterlodges, werd aan bewoners voorgelegd tijdens een informatiebijeenkomst. De vele reacties waren positief, maar er waren zorgen over parkeren en de waterlodges. De plannen werden hierop stevig aangepast. Zonder waterlodges en met een aanleg in twee stappen. De tweede stap met uitbreiding van extra ligplaatsen volgt pas na een gedegen parkeeronderzoek als de jachthaven enige tijd in gebruik is. Zo wordt duidelijk met hoeveel parkeerplaatsen gerekend moet worden. Pas daarna wordt een plan gemaakt voor de tweede fase.

Voorrang voor elektrisch

De jachthaven richt zich voornamelijk op sloepen tot 7 meter, het liefst zo duurzaam mogelijk. Voor de ligplaatsen krijgen elektrische bootjes daarom voorrang bij het huren. Wethouder Jan Hazen: “Elektrisch varen is misschien nu nog niet voor iedereen de realiteit, maar het is wel waar we in de toekomst naartoe gaan. Zeker met de doorlopend groeiende aandacht voor klimaat en uitstoot van schadelijke stoffen.” Jaap Schippers van E-Harbour beaamt dit: “We voorzien graag in de behoefte van iedereen om lekker op het water bezig te zijn, maar we willen tegelijkertijd bijdragen aan een schonere en gezondere toekomst. Mooi dat we dat in Uithoorn mogen waarmaken.”

Naar verwachting zal de aanleg van de haven starten vanaf januari om zo gereed te zijn voor het nieuwe vaarseizoen in 2023. Meer informatie over de jachthaven, ligplaatsen en de plannen leest u op jachthavenuithoorn.nl.


Laatst bewerkt op: 14 juli 2022 20:37

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Duurzame jachthaven stap dichterbij

De duurzame jachthaven die E-Harbour aan de Wilhelminakade wil aanleggen, komt steeds dichterbij. Dinsdag 5 juli tekenden gemeente, ontwikkelaar E-Harbour en bouwbedrijf Van Wijnen de samenwerkingsovereenkomst in het nieuwe jachthavenkantoor. Met het tekenen ging ook de huurovereenkomst van de huidige passantenhaven over van Van Wijnen naar E-Harbour. De volgende stap … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: