001 -Family

Bijeenkomst 'In veilige handen' goed bezocht


Geplaatst op: 19 juli 2011

Woensdag 13 juli is in de raadzaal van het gemeentehuis de thema bijeenkomst ‘In veilige handen' gehouden. Voor deze bijeenkomst waren alle vrijwilligersinstellingen en verenigingen uitgenodigd om mee te praten over de preventie van seksueel misbruik. Meer dan twintig instellingen en verenigingen namen deel aan de bijeenkomst. De aanleiding hiervoor was de Aalsmeerse zedenzaak met de van seksueel misbruik verdachte zweminstructeur.

Burgemeester Pieter Litjens: ‘Aalsmeer kent vele vrijwilligers en dat is iets waar ik trots en zuinig op ben. Toch kan het zijn dat verenigingen en stichtingen te maken krijgen met seksueel misbruik. Er zijn veel mensen die op een integere manier omgaan met kinderen. Deze bijeenkomst ‘In veilige handen' is georganiseerd om te helpen bij het signaleren van misstanden op het gebied van seksueel misbruik.'

Presentaties
Tijdens de bijeenkomst werden diverse presentaties en een dialoog tussen Scouting Nederland en burgemeester Litjens gehouden. Hierbij was er volop de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Het Advies- en Meldpunt Kinderrmishandeling vertelde over hun onderzoek naar (vermoedelijke) situaties van kindermishandeling. Het AMK brengt als het nodig is de juiste hulp op gang. Het AMK is de instelling voor iedereen met vragen, zorgen of meldingen over kindermishandeling. Jaarlijks worden in Nederland naar schatting 100.000 kinderen mishandeld, verwaarloosd of misbruikt. Meestal vertellen mishandelde kinderen of degene die hen mishandelt niet uit zichzelf over de situatie. Het is van groot belang dat mensen in hun omgeving de (de vermoedens van) mishandeling opmerken én er iets mee doen. Fred Vrije van AMK: ‘Het zijn vaak de kwetsbare kinderen die misbruikt worden. Het is de plicht van iedereen om dit te signaleren en bij vermoedens met ons contact op te nemen.' Het AMK kan altijd adviseren hoe er met vermoedelijk misbruik moet worden om gegaan.

Grensoverschrijdend gedrag
Hans van Oosten is landelijk vrijwilliger bij Scouting Nederland voor grensoverschrijdend gedrag. Scouting Nederland kent een meldplicht voor vermoedens voor grensoverschrijdend gedrag, heeft een protocol voor wat te doen bij een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag en vraagt aan elke vrijwilliger een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Van Oosten: ‘Daarnaast kent Scouting Nederland een formeel geregistreerde zwarte lijst van mensen die de grens overschreden hebben. Seksueel misbruik zullen we nooit helemaal uit kunnen bannen. Wat we wel kunnen doen is het bewustzijn vergroten waardoor er een openheid komt om hierover te communiceren. Dit zal een groeiproces zijn.'

Zedenpolitie
De politie Amsterdam/ Amstelland kent een apart Bureau Zedenpolitie. Bij Bureau Zedenpolitie werken rechercheurs die advies geven over zedenzaken. Dat gebeurt over het algemeen aan de hand van een intakegesprek daarna volgt eventueel een aangifte. Het is van groot belang dat organisaties die te maken krijgen met een vermoeden van seksueel misbruik, zelf goed een logboek bijhouden vanaf het eerste moment van melding of vermoeden. Burgemeester Litjens voegde hieraan toe dat alle verenigingen en instellingen ook altijd kunnen rekenen op de hulp van de gemeente. Ook in de zedenzaak in het zwembad heeft de Gemeente Aalsmeer een coördinerende rol opgepakt en zijn verantwoordelijkheid serieus genomen.

Meer informatie
Meer informatie kunt u binnenkort vinden op de website www.aalsmeer.nl/onderwijs jeugd en welzijn / centrum voor jeugd en gezin. Ook zullen hier alle presentaties van de avond en de toolkit van: ‘In veilige handen' te downloaden zijn.

Na de zomervakantie krijgt dit traject een vervolg.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente Aalsmeer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Bijeenkomst 'In veilige handen' goed bezocht

Woensdag 13 juli is in de raadzaal van het gemeentehuis de thema bijeenkomst ‘In veilige handen' gehouden. Voor deze bijeenkomst waren alle vrijwilligersinstellingen en verenigingen uitgenodigd om mee te praten over de preventie van seksueel misbruik. Meer dan twintig instellingen en verenigingen namen deel aan de bijeenkomst. De aanleiding hiervoor … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: