Aalsmeerse Floretschermer  zet Nederland op de kaart met 27e plaats op de wereldranglijst

Aalsmeerse Floretschermer zet Nederland op de kaart met 27e plaats op de wereldranglijst

Geplaatst op: 25 juli 2022

Momenteel vinden de Wereld Kampioenschappen schermen plaats in Caïro. Voor Nederland zijn er vier floretschermers naar Egypte afgereisd, waaronder de 21-jarige Daniël Giacon.

Op zondag 17 juli vonden de voorrondes plaats van het individuele heren floret toernooi. Giacon van SchermCentrum Amsterdam (SCA) won vijf partijen in de poule en verloor er slechts één met een minimaal verschil (4-5). Daarmee plaatste hij zich rechtstreeks voor het hoofdtableau op woensdag.

Om een plaats bij de beste 32 schermers van de wereld veilig te stellen trof hij SCA teamgenoot Dirk Jan van Egmond die als 2e Nederlander via eliminaties ook de top 64 bereikt had. De heren schermen dagelijks met elkaar en kennen elkaar door en door. De partij ging dan ook aardig gelijk op. Uiteindelijk won Giacon met 15-10.

Bij het tableau met de 32 beste schermers was Enzo Lefort (30) uit Frankrijk de tegenstander. Hij is de regerend wereldkampioen op floret individueel en Olympisch kampioen met het Franse team. Giacon wist tijdens de eerste periode op een flinke voorsprong te komen, maar de routinier Lefort kwam in de tweede periode terug en wist in de derde periode bij een gelijke stand van 14-14 het winnende punt te maken.

Uiteindelijk wist Lefort zijn wereldtitel te prolongeren en de 21-jarige Aalsmeerder bereikte de 23e plaats op het WK en sluit het schermseizoen af met een 27e plaats op de wereldranglijst. Het is de eerste keer dat een Nederlandse floretschermer in de top 30 staat op de wereldranglijst*.

Giacon heeft zijn zinnen gezet op deelname aan de Olympische Spelen van Parijs in 2024. Daarvoor moet hij nog een stukje stijgen op de wereldranglijst. Dat kan alleen door punten te behalen op aan Wereldbeker en Grand Prix wedstrijden die verspreid over de hele wereld plaatsvinden. Helaas is schermen in Nederland een kleine sport waardoor er bij de KNAS (de schermbond) nauwelijks budget is om deelname aan deze toernooien te bekostigen. De schermer, die komend jaar hoopt af te studeren aan de Haagse Hogeschool, is dan ook hard op zoek naar sponsoren op zijn weg naar Parijs. Meer informatie over Daniël Giacon staat op www.danielgiacon.nl.

Laatst bewerkt op: 25 juli 2022 18:10

Momenteel vinden de Wereld Kampioenschappen schermen plaats in Caïro. Voor Nederland zijn er vier floretschermers naar Egypte afgereisd, waaronder de 21-jarige Daniël Giacon. Op zondag 17 juli vonden de voorrondes plaats van het individuele heren floret toernooi. Giacon van SchermCentrum Amsterdam (SCA) won vijf partijen in de poule en verloor … Lees meer »