Bij de Vinkeveense Plassen staat sinds kort een zonnebrandpaal. Bezoekers kunnen hier kosteloos zonnebrandcrème tappen om zich in te smeren. Mensen die langslopen kunnen op de paal ook lezen wat de zonkracht en temperatuur is en wat wordt aangeraden om te voorkomen dat je gaat verbranden. Initiatiefnemer Ybe Heemskerk hoopt mensen zo zonbewuster te maken.
Tekst: RTV Utrecht
Bij de wandeltoegang naar eiland 5, vlak voor de botenhelling, zie je de gele paal al snel staan. Een bezoeker van de Vinkeveense Plassen heeft er al meerdere keren gebruik van gemaakt. "Ik vind het een goed initiatief", zegt hij. "Er zijn een hoop kinderen die geen zonnebrandcrème bij zich hebben. Dan vragen bijvoorbeeld kinderen aan mij of ik zonnebrand heb, omdat zij het vergeten zijn."
Wel heeft hij het idee dat steeds meer mensen zich insmeren. "Ze zullen ook wel moeten, want anders verbrand je op het water. Het gaat hier twee tot drie keer zo hard. Je ziet het ook gewoon gebeuren."
Oplossing voor vergeten crème
Ybe Heemskerk, de bedenker van de paal, vertelt dat er in Vinkeveen inmiddels tweeduizend keer gebruik gemaakt is van de paal. Op het moment dat we hem spreken heeft hij de paal net schoongemaakt en bijgevuld. Hoe vaak dat moet gebeuren hangt helemaal af van de weersomstandigheden. "Maar we hebben een hele goede zomer, dus ongeveer om de 2 à 3 weken."
De initiatiefnemer kwam op het idee toen hij zelf een keer op het terras de zonnebrandcrème was vergeten. "Ik vroeg me toen af of meer mensen dit hebben en of we een oplossing konden verzinnen." Nadat Heemskerk hoorde dat huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker is, bedacht hij de zonnebrandpaal.
De Vinkeveense Plassen is een van de locaties waar de slimme zonnebrandpaal staat, landelijk zijn er in totaal veertig van dit soort palen. Behalve het gratis verstrekken van crème en het geven van advies, meet de zonnebrandpaal ook informatie over wanneer wij ons niet insmeren terwijl dit eigenlijk wel wordt aangeraden.
Vergeten plekjes
Volgens dermatoloog Francis Wu, verbonden aan het Dermatologisch Centrum Utrecht is insmeren met zonnebrandcrème en je bewust zijn van de gevaren van een sterke zonkracht enorm belangrijk. "Mensen smeren over het algemeen niet voldoende en niet goed genoeg", zegt hij. "En als ze zich insmeren worden bepaalde delen vaak vergeten, zoals de neus, de oren, ooghoeken en lippen." Op die plekken ziet de arts regelmatig huidkanker verschijnen.
Daarnaast realiseren mensen zich vaak niet dat ze ook kunnen verbranden als ze niet op het strand of in het zwembad zijn. "Tijdens het tuinieren, wandelen of fietsen in de zon is het ook heel verstandig om zonnebrandcrème aan te brengen. Ze zijn dan 'even buiten', maar vangen toch veel zon op. Soms zelfs zoveel dat ze eventueel op langere termijn schade kunnen creëren."
Mogelijke alarmsignalen
Hoewel mensen zich niet iedere dag hoeven in te smeren, moeten ze er wel rekening mee houden dat de zonkracht vanaf maart tot en met september het sterkst is. Daarbij is het volgens de arts raadzaam om afhankelijk van je huid een bepaald type zonnebrandcrème te gebruiken. "Bij een donkere huid heb je geen SPF 50 nodig, maar voor mensen met een lichte huid en rossig of blond haar is een hogere factor beter. Denk aan SPF 30 tot 50."
Zodra mensen iets ongewoons merken aan hun huid, moeten ze een arts raadplegen. "Denk aan bestaande plekjes die gaan groeien", legt de dermatoloog uit. "Of aan kleurverschillen, het krijgen van jeuk en een makkelijk bloedende huid. Dat zijn alarmsignalen."