Gemeenten moeten van het Russische gas af. Vanaf volgende maand hoort elke lokale overheid Gazprom-loos hun gas af te nemen. Minister Jetten erkent dat die gemeenten daardoor op hoge kosten worden gejaagd, "maar dat is de prijs die je moet betalen voor het niet langer vullen van de schatkist van een oorlogszuchtige dictator".
door de nieuwsredactie van 0297.nl
Aalsmeer, Uithoorn en De Ronde Venen ontspringen deze dans. De twee gemeenten aan de westkant van de Amstel hebben een contract met Greenchoice, De Ronde Venen neemt haar energie af bij De Vrije Energie Producent. Beide partijen hebben geen connecties met Rusland.
Hoge prijzen
De gevolgen van de prijzen van het gas voor de drie regio's vallen op dit moment nog mee: Aalsmeer en Uithoorn laten desgevraagd aan 0297.nl weten dat ze tot het einde van dit jaar een vast tarief genieten, De Ronde Venen komt nu uit op een variabel maar bescheiden tarief van €0,80 per kuub gas.
Toch wordt er koortsachtig overlegd op de gemeentehuizen. "Gezien de huidige markt gaan we ervan uit dat de inkoop van gas duurder wordt" zegt de Aalsmeerse woordvoerder Laura Tas. Ook wordt gedacht aan de Europese sancties. "In de komende aanbesteding wordt opgenomen dat partijen die Russisch gas inkopen, uitgesloten worden tot deelname."
Waar huishoudens op jaarbasis duizenden euro's meer moeten gaan betalen vergeleken met hun eerdere contracten, tikt dit voor grootverbruikers gigantisch aan. Daarom kijken de gemeenten in het land nu richting Den Haag en Brussel.
Van de wal in de sloot
De energiecrisis heeft niet alleen gevolgen voor de bankrekening van mensen. Huishoudens die schulden opbouwen, kloppen aan bij de gemeente. Ambtenaren zien daar nu al een stijging in en verwachten dat dit alleen maar toeneemt. Mensen die al in een schuldhulpverleningstraject zitten, mogen geen nieuwe schulden maken terwijl zij zich wel geconfronteerd zien met stijgende maandlasten. Het betekent een grote belasting op de huishoudens en de gemeentelijke ondersteuning.
EU-landen zijn het ondertussen ook deze week niet eens geworden over een prijsplafond voor energie, schrijft NU.nl. Sommige landen zien niets in alleen een limiet op de prijs voor Russisch gas. Nederland en andere landen willen dan weer geen breder prijsplafond voor al het gas dat de EU invoert. De Europese Commissie komt binnen enkele dagen met uitgewerkte plannen waarna de ministers vermoedelijk nog deze maand weer naar Brussel gaan om daarover te beslissen, in de hoop dat er voor de kou verlichting komt.
Gisteren werd bekend dat het kabinet de laatste hand legt aan een plan om mensen te helpen die door de stijgende energieprijzen hun energierekening niet meer kunnen betalen. NOS schrijft dat als ze echt in betalingsproblemen komen en dreigen afgesloten te worden, de overheid en de energiebedrijven de rekening overnemen. Bronnen in Den Haag zeggen dat de maatregel al dit jaar, nog voordat het winter wordt, kan ingaan.
Dreig je in de financiële problemen te raken? De Ronde Venen komt met een klusbrigade en geeft energieadvies. Aalsmeer organiseert 27 september een onlinebijeenkomst over energiebesparing.