Op een prominente plek in Mijdrecht prijkt sinds 2000 het pand van de ABN Amro. Zo'n achttien jaar later vertrok de bank weer uit het dorpscentrum. Het gebouw werd daarna tijdelijk bewoond, in afwachting van plannen voor herontwikkeling. Begin dit jaar is de sloopkogel tegen het complex gegaan. Het stof van het puin is langzaam opgetrokken en wat resteert is het skelet van het voormalig bankiershuis. De maanden kropen voorbij en het onkruid groeit steeds hoger. Hoewel het nu nog niet te zien is, moet 'Bankstaete' binnenkort herrijzen.
door de nieuwsredactie van 0297.nl
De sloopwerkzaamheden kwamen voor diegenen die de Rondeveense huizenmarkt goed in de gaten houden misschien wat onverwacht. Er werden op dat moment namelijk nog steeds appartementen voor het project te koop aangeboden. Dat blijkt een bewuste keuze van de ontwikkelaar te zijn geweest. Zij hadden een afspraak met hun aannemer om van tevoren 70% van de negen appartementen en vier penthouses aan particulieren te verkopen. Dat is niet gelukt. "We wilden de transformatie toch starten ondanks dat er niet voldoende verkocht was" vertelt WoonHolland bij monde van de betrokken projectsecretaris tegen 0297.nl. Zij zijn de ontwikkelaar van het plan. "Wij hebben hierom de verkoopstrategie gewijzigd naar mogelijk het totale gebouw in de verhuur of verkoop te zetten als het nagenoeg gereed is."
Vertraging door constructieve uitdagingen
WoonHolland vervolgt: "Na de sloopwerkzaamheden zijn er tijdens de werkvoorbereiding door aannemer Van der Leij een aantal aanpassingsrondes gedaan teneinde constructief met een beter uitvoerbaar plan te kunnen starten in week 34." En hoewel dat moment gemist is, bevestigt de directeur van het aannemingsbedrijf, Rob van der Leij, onvoorziene aanpassingen aan de constructieve onderbouwing en de goedkeuring daarvan. "Sinds juli van dit jaar is de goedkeuring binnen en zijn we drukdoende het werk weer op te pakken, nu een laatste stukje voorbereiding en dan snel naar de uitvoering."
Het aangetaste gebouw is voor veel Mijdrechters een doorn in het oog. En daar baalt Van der Leij van. "Als aannemer kunnen we hier wel iets van vinden, maar feitelijk hebben wij machteloos gestaan het afgelopen half jaar, dit in afwachting van constructieve goedkeuring. Hetgeen niet wegneemt dat wij qua communicatie daar onvoldoende aandacht aan hebben besteed. Een welgemeend excuses is hier vanuit onze zijde als aannemer op zijn plaats."
Ook ontwikkelaar WoonHolland zit met de vertraging. "Het is inderdaad spijtig dat we op deze prominente plek nu nog geen mooi nieuw project hebben kunnen opleveren, maar er is wel degelijk veel gebeurd in de afgelopen maanden en er zal hier een mooi object verschijnen. Helaas heeft het project vertraging opgelopen en duurt het daarom langer dan gehoopt."
Deze maand starten
Het oponthoud is ook op het gemeentehuis opgevallen. Bij sommige bouwprojecten is de gemeente een belangrijke partij omdat zij opdrachtgever of de verkoper van de grond zijn. Dat is bij dit plan niet het geval, legt woordvoerder Robbert Wortel desgevraagd uit:
"Wij zijn in dit geval vergunningverlener. WoonHolland is voor ons 'gewoon' een initiatiefnemer van een plan." Het verval noemt de gemeente 'jammer', maar "eigenaren van panden of percelen zijn in belangrijke mate zelf verantwoordelijk voor de staat van een pand of perceel."
De ontwikkelaar en aannemer tonen zich ambitieus met het opnieuw oppakken van de werkzaamheden. "We herstarten in september van dit jaar met nog een restantje sloopwerk en ingaande oktober de wederopbouw" belooft directeur Rob van der Leij. Vanuit het gemeentehuis wordt benadrukt dat er gestart kan worden met het plan zoals beschreven in de verleende vergunning van twee jaar geleden. "Voor eventuele afwijkingen in de plannen die niet opgenomen zijn in de afgegeven vergunning uit 2020 moet een nieuwe omgevingsvergunning worden aangevraagd."
Geïnteresseerd in zo'n appartement of penthouse? Je hebt nog even geduld nodig. "Oplevering van het project zal naar verwachting eind 2023 zijn" schat WoonHolland in. "We zullen zien wat de markt doet tegen deze tijd en uiteraard zal dit dan wederom op welke wijze dan ook aangeboden worden."