Op 14 september 2022 vond een bijeenkomst plaats van de taalcoaches van Gilde SamenSpraak.
De firma Walraven was weer bereid daarvoor een vergaderruimtes beschikbaar te stellen.
Tijdens de bijeenkomst werd aandacht besteed aan hoe je het beste taalcoaching kunt geven aan anderstaligen die nog geen of maar heel beperkt Nederlands spreken. Taalvermogen is aangeboren. Jonge kinderen leren een taal door veel te luisteren en na te praten, dus zonder naar school te gaan.
Bij oudere mensen gaat dat ook zo. Wat ook goed werkt, is om samen dingen te gaan doen, bijvoorbeeld koken, tuinieren of klussen. Al doende leert de anderstalige dan nieuwe woorden en eenvoudige zinnen. Meegenomen echte voorwerpen kunnen ook goed helpen om een eenvoudig gesprek te voeren.
Elke taalcoach was gevraagd een tip mee te nemen voor de andere taalcoaches. Dat leverde nuttige adviezen op waar iedereen z’n voordeel mee kan doen bij zijn of haar eigen taalcoaching activiteiten. Gebruik bijvoorbeeld een interessant boek als aanleiding tot een gesprek. Of ga wandelen met je taalvrager, gespreksonderwerpen kom je dan onderweg vanzelf tegen. En sluit zoveel mogelijk aan op de wensen van je taalvrager. Als de wens is om in de toekomst bij een kinderdagverblijf te gaan werken, kun je bijvoorbeeld Jip en Janneke boekjes laten lezen en waar nodig de uitspraak corrigeren.
Gilde SamenSpraak brengt Nederlanders en anderstaligen samen om de Nederlandse taal en cultuur te delen. Dat gebeurt via persoonlijk en informeel contact, thuis of ergens anders, vaak 1 op 1. Voor anderstaligen is het een praktische stap naar verdere integratie in de Nederlandse samenleving. Vrijwillige taalcoaches van Gilde SamenSpraak geven geen les, maar bieden mogelijkheden voor alledaagse conversatie, vaak als aanvulling op officiële taal- en inburgeringsprogramma’s. De focus ligt op taal en praten. Gilde SamenSpraak is onafhankelijk, alle taalcoaching activiteiten vinden plaats door onbetaalde vrijwilligers.
Wil je ook taalcoach worden? Kijk eens op www.gildedrv.nl/samenspraak/. Als het je wat lijkt, kun je je daar ook aanmelden. Een coördinator van Gilde SamenSpraak neemt dan contact met je op