Heb jij momenteel een lening, maar heb je het gevoel dat je hier veel te veel rente over betaalt? Dan kan het verstandig zijn om eens te onderzoeken welke mogelijkheden je hebt om je lening over te sluiten. Stel je hebt een aantal jaren geleden een lening afgesloten voor een nieuwe auto of een verbouwing thuis. De kans dat je dan een enorm hoge rente betaald is dan vrij groot. Het kan dan dus zeker de moeite waard zijn om je lening over te sluiten. Door te kiezen voor een geldverstrekker die een beduidend lager rentetarief aanbiedt, kan het zomaar zijn dat je maandelijks in staat bent meer af te lossen, waardoor je ook sneller van je lening af bent. Omdat het oversluiten van een lening niet in alle gevallen daadwerkelijk voordeliger is, hebben we een aantal tips voor je waar je op moet letten.
Je rentepercentage wordt minder
Wanneer je een flinke tijd terug een aanzienlijk bedrag hebt geleend, is de kans vrij groot dat je hier maandelijks een flink percentage rente voor betaald. Je kunt je voorstellen dat wanneer jij je lening kunt onderbrengen bij een andere geldverstrekker, dit maandelijks flink wat kan schelen. Helemaal wanneer het om aanzienlijke bedragen gaat. Het is dus goed om je huidige situatie in kaart te brengen en te kijken wat de verschillende aanbieders je te bieden hebben. Zo kun je tegelijkertijd online van verschillende aanbieders dezelfde lening vergelijken. Zo kun je zien welk rentepercentage je daar betaald, zodat je voor jezelf kunt bepalen of het wel of niet voordeliger is.
Heeft oversluiten ook nadelen?
Helaas heeft het oversluiten van een lening niet alleen maar voordelen. Logisch, want een kredietverstrekker is er natuurlijk alles aan gelegen om ervoor te zorgen dat jij keurig je aflossing betaald plus daarbovenop de torenhoge rente die je destijds hebt afgesproken. Het is daarom dus ook heel goed mogelijk dat je in je contract een boete hebt staan wanneer je je lening vroegtijdig wilt aflossen of je lening wilt oversluiten. Dit wordt namelijk gezien als een vorm van contractbreuk, waardoor de kredietverstrekker in haar recht staat wanneer ze je deze boete ook daadwerkelijk in rekening brengen.
Wat kan ik tegen deze boete doen?
Vervelend genoeg kun je niets doen tegen een eventuele opgelegde boete bij het oversluiten van je lening. Je hebt namelijk een contract getekend, waarin staat dat je een boete krijgt wanneer je deze overeenkomst voortijdig wilt ontbinden. Wel is het mogelijk dat je eventuele nieuwe kredietverstrekker hierin met je mee wilt denken. Zo zijn er kredietverstrekkers die bij het oversluiten van een lening deze boete (deels) voor hun rekening willen nemen. Doen ze dit niet, dan is het natuurlijk een eenvoudige rekensom om te kunnen bepalen of het zich loont de lening over te sluiten. Stel dat de boete 1.500 euro is en je er uiteindelijk 1.800 euro op vooruit gaat, dan is het verschil nog altijd 300 euro. Zeker de moeite waard om goed over na te denken dus!