LEFdrv wil meer goedkope koopwoningen voor de Ronde Veners

LEFdrv wil meer goedkope koopwoningen voor de Ronde Veners


Geplaatst op: 4 oktober 2022

Komende donderdag is de raadsvergadering waarin de gemeenteraad akkoord gaat met de bouwplannen voor De Meijert, De Mariken 2 en Oosterland. Meer dan 1500 woningen die gebouwd gaan worden. Maar zijn er ook voldoende goedkope koopwoningen voor de Ronde Veners? Die vraag stelde LEF raadslid Ria de Korte tijdens de commissievergadering. De Korte had amendementen gemaakt zodat het woningbouw programma zou kunnen worden aangepast met oog op de nieuwe wetgeving die eraan komt. Ze legt uit: “ De minister wil dat minimaal 2/3 van de woningen in een project sociale, middenhuur en goedkope koop (tot €355.000) worden. Van die woningen kan dan de helft toegewezen worden aan inwoners van de gemeente, aan de Ronde Veners dus.”

Van al die woningen bestaat 45% uit sociale en middenhuur woningen. Dat is mooi. Maar wij merken dat veel starters, alleenstaanden en senioren liever een huis willen kopen dan huren. Van de 1500 woningen zijn er ongeveer 80 goedkope koopwoningen. De rest is vrije sector en meestal worden die duurder dan €355.000. Dan kunnen we ze niet aan de Ronde Veners toewijzen. Voor wie bouwen we dan de koophuizen? Het lijkt erop dat de meerderheid van de gemeenteraad het allemaal prima vind zo. Het woningbouw programma is voor een groot gedeelte al vastgelegd en wethouder Huib Zevenhuizen van Ronde Venen Belang wil vasthouden aan het bestaande programma.

Gemiste kans

“Dat we gaan bouwen is natuurlijk fantastisch, maar de wereld om ons heen is de afgelopen 3 jaar wel veranderd” aldus een bezorgde De Korte, ze gaat verder: “Allereerst de explosive stijging van de huizenprijzen en de recessie die nu op de loer ligt. De projecten waarover we spreken hebben een lange doorlooptijd en de wetswijzingen die aangekondigd zijn, zijn er niet voor niets. Starters komen in de huidige woningmarkt nauwelijks in aanmerking voor een woning, maar ook senioren zitten vast. Als we de raadsvoorstellen lezen lijkt het er echter op dat we in De Ronde Venen maar vasthouden aan oud beleid en oude inzichten. We gaan geen koopwoningen bouwen voor Ronde Veners maar voor mensen uit Amsterdam en Utrecht. En dat terwijl we nu juist families bij elkaar willen houden, het verenigingsleven schreeuwt om vrijwilligers en senioren vereenzamen om dat hun familie gedwongen is elders te gaan wonen. Voor de LEFdrv fractie een gemiste kans als we het woningbouw programma niet aanpassen.”

De vraag is of voldoende duidelijk is bij de gemeente voor welke inwoners er gebouwd gaat worden. Komen de vele starters in onze gemeente wel aan de beurt voor een huis of moeten ze noodgedwongen nog langer thuis blijven wonen?

Cadeautje maar niet voor Rondeveners

Daarnaast werd de gemeenteraad overvallen door de plotselinge verkoop van de tennishal in het project De Meijert aan een projectontwikkelaar met de toezegging dat de bestemming over gezet wordt naar bouwfgrond. Een cadeautje? De projectontwikkelaar kreeg voor zover duidelijk werd geen extra eisen opgelegd en kan dus een aardige winst opstrijken. LEFdrv is verbaasd, natuurlijk is het goed dat de grond betrokken wordt bij het project. Maar dit is een uitgelezen kans om extra goedkope koopwoningen te realiseren naast de vele huurwoningen in dit project. Ook senioren zouden interesse hebben in een goedkope koopwoning die gelijkvloers is. Zij verhuizen dan van een duurder koophuis naar een goedkoper huis waardoor de woningmarkt van het slot raakt. Kortom er zijn zoveel verschillende kansen om te zorgen dat Rondeveners eindelijk een woning kunnen kopen maar dan moeten we die kansen wel pakken. LEFdrv hoopt dat de andere politieke partijen alsnog voor het amendement en de moties zullen stemmen. Meer woningen bouwen voor Rondeveners stond ten slotte in bijna alle verkiezingsprogramma’s.


Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

LEFdrv wil meer goedkope koopwoningen voor de Ronde Veners

Komende donderdag is de raadsvergadering waarin de gemeenteraad akkoord gaat met de bouwplannen voor De Meijert, De Mariken 2 en Oosterland. Meer dan 1500 woningen die gebouwd gaan worden. Maar zijn er ook voldoende goedkope koopwoningen voor de Ronde Veners? Die vraag stelde LEF raadslid Ria de Korte tijdens de … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: