001 -Family

Excuses Van der Laan over lange aanrijtijd brandweer Aalsmeer


Geplaatst op: 13 juli 2011

Aalsmeer - Maandagavond bracht de Amsterdamse burgemeester Van der Laan in bijzijn van zijn Aalsmeerse ambtgenoot Litjens een bezoek aan de brandweerkazerne in Aalsmeer. Kazernemanager Wilfred van Randwijk en circa dertig vrijwillige brandweermannen en -vrouwen hoorden Van der Laan, voorzitter van de Veiligheidsregio, uitleggen hoe hij zich kon vergissen in de aanrijtijden van de brandweer in Aalsmeer.

De Amsterdamse burgervader had volstrekt ter goeder trouw gehandeld toen hij twee fuserende brandweerkazernes van Amsterdam-Zuidoost voorhield dat samengaan niet zo'n ramp hoefde te betekenen ‘want', zo zei hij ‘in Aalsmeer duurt het sowieso een kwartier voordat de brandweer er is. Door twee kazernes in Amsterdam-Zuidoost samen te voegen komen we nog niet aan de aanrijtijd die er in Uithoorn en Aalsmeer is.' Die uitspraak was tegen het zere been van de Aalsmeerders.

Zere been
Het Aalsmeerse brandweerkorps sprak grote waardering uit voor de komst van de Hoofdstedelijke burgemeester naar hun kazerne. Hij kwam zelf ter plekke uitleggen hoe hij tot zijn uitspraak was gekomen. De Amsterdamse burgemeester maakte maandagavond excuses voor het mogelijke beeld van trage aanrijtijden en onveilige situaties in Aalsmeer. Ook hij is ervan overtuigd dat de veiligheid van bewoners in Aalsmeer niet in gevaar is en dat de vrijwillige brandweer adequaat en accuraat zijn taken uitvoert. Het (vrijwillige) brandweerpersoneel werd gerustgesteld met de verklaring van Van der Laan dat hij mogelijk de aanrijtijden van politie en brandweer had verward.

Amsterdamse bezuinigingen
Van der Laan lichtte afgelopen maandag kort toe dat modernisering van het Amsterdamse beroepskorps op inhoud en arbeidsvoorwaarden noodzakelijk is.'Het doel is vergroting van de veiligheid door het verleggen van de aandacht van repressie naar preventie.' Ook sprak hij over het beter faciliteren van de Amsterdamse professionals zodat zij hun werk met meer plezier en op onderdelen veiliger kunnen doen.

Verschillen beroeps en vrijwilligers
De aanwezige vrijwilligers brandweerlieden riepen op de bezuinigingen op de Amsterdamse brandweer niet af te wentelen op vrijwilligers elders. De Aalsmeerse vrijwilligers spraken uit dat (bestuurlijk) erkend moet worden dat er binnen het korps twee type brandweermensen werken: beroeps en vrijwilligers. Die moeten anders aangestuurd worden en de samenwerking tussen beide moet geprofessionaliseerd worden. Afgesproken wordt dat de positionering van de vrijwilligers bestuurlijke aandacht krijg. Van der Laan luisterde goed naar het verhaal en de argumentatie van de brandweerlieden. Hij neemt de informatie mee in zijn verdere afwegingen. In het najaar hoopt hij belangrijke vervolgstappen te kunnen zetten.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente Aalsmeer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Excuses Van der Laan over lange aanrijtijd brandweer Aalsmeer

Aalsmeer - Maandagavond bracht de Amsterdamse burgemeester Van der Laan in bijzijn van zijn Aalsmeerse ambtgenoot Litjens een bezoek aan de brandweerkazerne in Aalsmeer. Kazernemanager Wilfred van Randwijk en circa dertig vrijwillige brandweermannen en -vrouwen hoorden Van der Laan, voorzitter van de Veiligheidsregio, uitleggen hoe hij zich kon vergissen in … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: