Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat de hoofdverdachte van een gewapende overval op een autobedrijf in Mijdrecht 3,5 jaar de cel in. De twee eigenaren van het bedrijf aan de Hoofdweg werden eind vorig jaar overvallen door drie mannen die een afspraak hadden gemaakt om een auto te bekijken.
Tekst: RTV UTRECHT
Onder dreiging van een vuurwapen werden ze beroofd van hun horloges en 15.000 euro. De 23-jarige Utrechter die vandaag terecht stond, had volgens de officier van justitie de leiding bij de overval.
Lees ook: Mijdrechts autobedrijf overvallen: politie zoekt daders
Op zaterdagavond 27 november waren twee van de drie 'potentiële klanten' druk in gesprek met een van de eigenaren, toen de derde man zich met een mondkapje op bij hen voegde en plotseling een vuurwapen of neppistool tevoorschijn haalde. De autohandelaar moest zijn Rolex-horloge afgeven en toen zijn compagnon kwam kijken wat er aan de hand was, werd ook hij van zijn horloge beroofd. "Je horloge af, je horloge af", riep de man met het pistool.
Onder bedreiging van het pistool werd de compagnon vervolgens meegenomen naar het kantoor. "Je moet je rekening openen, je moet al je geld overmaken", kreeg hij daar van de criminelen te horen. Hij maakte vervolgens 15.000 euro over naar de bankrekening van een medeplichtige van de overvallers. "Als jullie de politie bellen dan weten wij jullie te vinden. Wij hebben jullie adres en dan maken wij jullie af", werd geroepen.
Brein achter overval
Volgens de slachtoffers deelde de Utrechter de lakens uit en was hij het brein achter de overval. Hij kwam bij de politie in beeld, omdat de daders met zijn bestelwagen naar Mijdrecht waren gereden en zijn telefoon onderweg werd aangestraald.
De bankrekening waarop de autohandelaren het geld moesten storten, was van een vriend van hem. Die probeerde kort na de overval vijf keer duizend euro naar de Utrechter over te maken. De eigenaar van het autobedrijf herkende de hoofdverdachte direct op een foto die een agent hem toonde.
De verdachte werd een half jaar geleden pas aangehouden en heeft sindsdien niets willen zeggen over de verdenkingen. Vandaag verklaarde hij in de rechtbank dat hij niets met de overval te maken heeft. Hij zou zijn bestelwagen de avond voor de overval aan een kennis hebben uitgeleend en had zijn telefoon in het handschoenenkastje laten liggen. Volgens de verdachte had de kennis de bestelwagen nodig voor een verhuizing en bracht die hem twee dagen later weer terug.
Bang
"Ik ben bang voor deze man", zei de Utrechter. Daarom had hij niet durven weigeren om zijn auto uit te lenen. Als hij een naam zou noemen zou hem en zijn familie iets worden aangedaan, beweerde hij. Volgens zijn advocaat is het goed mogelijk dat de kennis opzettelijk de telefoon van zijn cliënt heeft gebruikt om hem de schuld in de schoenen te schuiven. Als je een overval pleegt, ga je toch niet je eigen auto en telefoon gebruiken? - vraagt de advocaat zich af. Waarop de officier van justitie reageerde met het gegeven dat niet alle overvallers slim zijn.
De eenzijdige fotoherkenning is volgens de advocaat onbetrouwbaar. De verdachte beweerde zelf dat hij vaak voor anderen wordt aangezien. "Als ik het had gedaan, had ik wel een valse kentekenplaten op mijn wagen gezet", voegde hij daaraan toe. Volgens zijn advocaat is er onvoldoende bewijs tegen zijn cliënt en moet hij worden vrijgesproken.
De raadsman vroeg zich ook af waarom de vriend van zijn cliënt niet voor de rechter stond. Op zijn rekening was immers het geld van het autobedrijf gestort.
Ongeloofwaardig
De officier van justitie gelooft niets van de verklaring van de Utrechter. In de nacht en vroege ochtend voor de overval werden vanaf diens telefoon berichten verstuurd die wel van hem afkomstig moeten zijn. Uit de appjes blijkt volgens de officier dat de verdachte gespannen was vanwege de geplande overval. De berichten waren van de telefoon gewist toen hij in beslag werd genomen, maar de politie wist ze door speciale technieken weer zichtbaar te maken.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak tegen de Utrechter. De twee andere overvallers zijn nog spoorloos. Er is uitgebreid aandacht aan de zaak besteed door het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld, daarin zijn ook hun signalementen genoemd. Tips zijn nog altijd welkom.
Ook de man die zijn rekening beschikbaar heeft gesteld, is nog verdachte. Het is nog onduidelijk of het OM ook hem gaat vervolgen.