001 - Week van de ontmoeting
VVD De Ronde Venen kritisch op woningtoewijzing bij versnelde opvang statushouders

VVD De Ronde Venen kritisch op woningtoewijzing bij versnelde opvang statushouders


Geplaatst op: 24 november 2022

In de politieke commissievergadering van donderdag 17 november is gesproken over het plan van het college van burgemeester en wethouders om de zogenaamde statushouders versneld in de gemeente te gaan opnemen. Statushouders zijn voormalig asielzoekers die in ons land mogen blijven en hun inburgeringstraject in gaan. Iedere gemeente is verplicht een bepaald aantal statushouders op te nemen en te zorgen voor huisvesting. De Ronde Venen voldoet tot op heden altijd aan die verplichting en wil nu vooruit gaan lopen door statushouders die in het eerste half jaar van 2023 zouden komen alvast op te nemen. Het college heeft afspraken gemaakt met Koekenbier in Abcoude waar de eerste tijdelijke opvang moet gaan plaatsvinden, waarna doorstroming naar een woning moet volgen.

Tekst: VVD De Ronde Venen

Margreth de Wit, raadslid VVD geeft aan: “Wij begrijpen dat ook De Ronde Venen een bijdrage moet leveren aan de oplossing van de asielcrisis en versnelde opvang lijkt een mooi gebaar, maar dit mag niet volledig ten koste gaan van woningtoewijzing aan eigen woningzoekenden die al 10 jaar of meer op de wachtlijst staan”.

Het min of meer vooruitlopen op de nieuwe asielwet zoals het college dit in een informatiebrief aan de raad aangaf is volgens de lokale VVD iets waar terughoudend mee omgegaan moet worden. De Ronde Venen moet volgens de liberalen in eerste instantie zorgen dat ze aan de wettelijke verplichting voldoen. Ze begrijpen dat het college vervolgens heeft gekeken naar een verdere mogelijke bijdrage aan de oplossing van de asiel/ opvangcrisis. De aanvullende opname in een tijdelijke opvang van de reeds aan De Ronde Venen toegewezen statushouders is volgens de VVD begrijpelijk. Wel vragen ze aandacht voor de fasering in tijd bij de toewijzing van woningen. Ook de inburgering en verdeling over de dorpen moet goed geregeld worden. Tevens wil de VVD dat statushouders zo snel mogelijk naar scholing en/of werk worden doorverwezen. Alleen door volledig deel te nemen aan de Nederlandse samenleving wordt een goede integratie voor de toekomst gerealiseerd.

Lees ook: 54 nieuwe statushouders komen tijdelijk naar De Ronde Venen

Goede afstemming met alle partijen en volgen van de ontwikkelingen is van belang, aldus de VVD. De heer Divendal, primair portefeuillehouder, gaf mede namens de heer Zevenhuizen, portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening aan dat het college gekozen heeft voor een bij onze gemeente passende bijdrage aan de oplossing van de landelijke asiel/ opvangcrisis. Afstemming met de woningbouw heeft de aandacht maar ook wordt er naar particuliere mogelijkheden gekeken. Als voorbeeld gaf de heer Divendal een particulier aan die woningen in zijn bezit heeft en dit voor sociale woningbouwtarieven beschikbaar gesteld heeft.


Laatst bewerkt op: 24 november 2022 06:40

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

VVD De Ronde Venen kritisch op woningtoewijzing bij versnelde opvang statushouders

In de politieke commissievergadering van donderdag 17 november is gesproken over het plan van het college van burgemeester en wethouders om de zogenaamde statushouders versneld in de gemeente te gaan opnemen. Statushouders zijn voormalig asielzoekers die in ons land mogen blijven en hun inburgeringstraject in gaan. Iedere gemeente is verplicht … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: