001 - De Baat
VVD uit zorgen over toezicht en handhaving Vinkeveense Plassen

VVD uit zorgen over toezicht en handhaving Vinkeveense Plassen


Geplaatst op: 24 november 2022

Het beheer van de openbare eilanden en toezicht en handhaving op de Vinkeveense plassen gaat uitgevoerd worden door Staatsbosbeheer. VVD De Ronde Venen had liever gezien dat Toezicht en Handhaving binnen de gemeente zou worden belegd maar dit was volgens het college niet haalbaar en op dit moment niet verstandig.

 Tekst: VVD De Ronde Venen

De gemeenteraad heeft het college van burgemeester en wethouders verzocht om de mogelijkheden en consequenties van het in eigen beheer uitvoeren van de toezichttaak te onderzoeken. De overgang naar een nieuwe samenwerkingsvorm was volgens de raad een natuurlijk moment om dit te overwegen. Het college heeft gekeken naar de mogelijkheden en een onderzoek laten doen waarna ze de raad hebben laten weten dat het in eigen beheer uitvoeren op dit moment te veel haken en ogen heeft. Ook bij andere gemeenten en provincie waarmee wordt samengewerkt zou volgens de portefeuillehouder geen draagvlak zijn om nu iets te wijzigen voor De Ronde Venen.

Wethouder van de Greft, die dit onderwerp namens het college in portefeuille heeft, geeft aan dat Staatsbosbeheer een ervaren partij is waarbij er vertrouwen is in de uitvoering en dit ook een kans moet krijgen.

De VVD denk dat uitvoering in eigen beheer kan zorgen voor betere lokale betrokkenheid en samenwerking met andere boa’s binnen de gemeente. Ook zou naar hun idee beter kunnen worden ingespeeld op actualiteiten en gerichtere inzet kunnen plaatsvinden. Zij zouden graag meer preventieve inzet willen zien door het optreden als gastheer/ gastvrouw in plaats van alleen prioriteit op vaargedrag en snelheid. Contact maken met de bezoekers op de eilanden zou wat de VVD betreft goed zijn en meer opleveren.

Het afgelopen vaarseizoen waren er steeds meer tenten op de openbare eilanden opgezet en bleven sommige boten dagen, zo niet weken liggen. Hierdoor is de beschikbare ruimte voor dagrecreanten steeds minder. Aanspreken, uitleggen en doorverwijzen naar jachthavens en partijen waar je wel langer of met een tent mag verblijven heeft aandacht nodig.

Lees ook: VVD De Ronde Venen kritisch op woningtoewijzing bij versnelde opvang statushouders

De wethouder heeft wel aangegeven over een jaar met de raad te willen kijken naar de resultaten en toekomst. De samenwerkingsovereenkomst is weliswaar voor zes jaar aangegaan maar mogelijk zou toezicht en handhaving toch eerder binnen de gemeente kunnen worden ondergebracht als die wens er dan nog steeds is.


Laatst bewerkt op: 24 november 2022 06:43

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

VVD uit zorgen over toezicht en handhaving Vinkeveense Plassen

Het beheer van de openbare eilanden en toezicht en handhaving op de Vinkeveense plassen gaat uitgevoerd worden door Staatsbosbeheer. VVD De Ronde Venen had liever gezien dat Toezicht en Handhaving binnen de gemeente zou worden belegd maar dit was volgens het college niet haalbaar en op dit moment niet verstandig. … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: