De Ronde Venen gaat vanaf komend jaar bijna een miljoen euro extra uitgeven aan het groenonderhoud. Dit geld is bedoeld om het onderhoudsniveau van het groen omhoog te brengen. Daarmee is het mogelijk om al het openbaar groen in de gemeente in stand te houden, zonder dat het na verloop van tijd verslechterd. Door een aangenomen motie van PvdA/GroenLinks en LEF gaat de gemeente daarbij zoveel mogelijk inzetten op het creëren van werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Fractievoorzitter Pieter Kroon (PvdA/GroenLinks): “Een miljoen extra is een flinke investering, daarmee kunnen we niet alleen het groenonderhoud verbeteren en zo kapitaalsvernietiging voorkomen, maar ook mensen aan werk helpen die graag in het groen willen werken.” Raadslid Simone Borgstede (LEF): “Wat LEF betreft is de extra investering te groot, maar als het geld toch wordt uitgegeven, dan zo sociaal mogelijk. Via KansisGroen werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt uit onze gemeente in het groen en tot grote tevredenheid, laten we KansisGroen dan zoveel mogelijk inzetten, een win-win situatie.”
Achterstallig onderhoud
In de begroting voor 2023 heeft de gemeenteraad 963.000 euro per jaar extra beschikbaar gesteld voor het groenonderhoud. Daarmee zou al het groen binnen vier jaar naar ‘niveau B’ gebracht kunnen worden. Dat is het instandhoudingsniveau, waarmee openbaar groen in principe niet in kwaliteit achteruitgaat en daarmee ook niet snel vervangen hoeft te worden.
In de gemeenteraad was er nog wel discussie over de hoogte van dit bedrag, het is namelijk bijna een verdubbeling van het budget en dus een flinke investering. Uiteindelijk besloot een meerderheid van de gemeenteraad dit budget te geven.
Sociaal groenonderhoud
Waar de hele raad echter wel eensgezind over was, is dat wanneer we extra geld uitgeven, dat ten goede moet komen aan niet alleen het verbeteren van het groen, maar ook aan het voorzien van werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Werken in het groen is niet voor iedereen weggelegd, maar er zijn zeker mensen die dat graag zouden doen en dat nu niet kunnen.
In een motie van PvdA/GroenLinks en LEF, mede ingediend door CDA en RVB, werd het college gevraagd om bij het uitgeven van dit extra budget zoveel mogelijk werk weg te zetten bij de sociale werkvoorziening KansisGroen en bij het eventuele resterende werk aan aannemers te vragen om zoveel mogelijk van het werk uit te voeren met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En dus maximaal in te zetten op ‘social return on investment’. De motie werd door de hele gemeenteraad aangenomen. Simone Borgstede: “We zijn blij dat de motie raadsbrede steun heeft gekregen. Hoewel we de uitgave te hoog vinden, wordt het zo tenminste zo sociaal mogelijk besteedt!” Pieter Kroon: “Hiermee krijgen we niet alleen een groenere, maar ook een socialere gemeente. Een voorbeeld van écht sociaal groenonderhoud!”