001 - Escaperoom aglemeen
Uithoorn stelt beleidsregels rondom inburgering vast

Uithoorn stelt beleidsregels rondom inburgering vast


Geplaatst op: 1 december 2022

Het college van B & W heeft in november 2022 de beleidsregels rondom inburgering vastgesteld.

Waarom is dit nodig?

Sinds 1 januari 2022 is de nieuwe Wet inburgering van kracht. Het doel van de nieuwe inburgeringswet is dat zogenoemde ‘inburgeringsplichtigen’ zo snel mogelijk meedoen in Nederland. Inburgeringsplichtigen zijn vreemdelingen van buiten de EU die langere tijd in Nederland gaan wonen en verplicht zijn om een inburgeringscursus te volgen. 

Doel van de nieuwe wet is ook dat ze daarnaast zo snel mogelijk werk vinden. Gemeenten hebben in het gewijzigde inburgeringsstelsel een belangrijke rol gekregen bij de begeleiding van nieuwkomers die inburgeringsplichtig zijn. Andere belangrijke veranderingen zijn:

  • Iedereen krijgt een inburgeringsaanbod op maat. De gemeente voert hiervoor gesprekken met de inburgeraar en stelt een persoonlijk Plan Inburgering en Participatie op. Voor asielstatushouders betaalt de gemeente de inburgering. 
  • De gemeente begeleidt ook gezinsmigranten en overige migranten. Zij betalen hun inburgering altijd zelf. 
  • Inburgeringsplichtigen leren de Nederlandse taal op een niveau waarmee ze zich goed kunnen redden in Nederland. Zo kunnen zij sneller deelnemen aan de Nederlandse samenleving. En hebben zij betere kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt. 
  • Inburgeren gaat niet alleen over het leren van de taal. Meedoen aan de Nederlandse samenleving, door middel van werk, een stage of (vrijwilligers)werk staat ook centraal in het inburgeringstraject.

Zoals eerder benoemd heeft de gemeente Uithoorn in november de nadere bepalingen en regels rondom de inburgering vastgelegd in de beleidsregels inburgering. Het gaat dan bijvoorbeeld om bepalingen ten aanzien van het persoonlijk Plan Inburgering en Participatie, het taalonderwijs, maar ook bijvoorbeeld handhaving. De beleidsregels zijn terug te vinden op wetten.overheid.nl. 


Laatst bewerkt op: 4 december 2022 12:43

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Uithoorn stelt beleidsregels rondom inburgering vast

Het college van B & W heeft in november 2022 de beleidsregels rondom inburgering vastgesteld. Waarom is dit nodig? Sinds 1 januari 2022 is de nieuwe Wet inburgering van kracht. Het doel van de nieuwe inburgeringswet is dat zogenoemde ‘inburgeringsplichtigen’ zo snel mogelijk meedoen in Nederland. Inburgeringsplichtigen zijn vreemdelingen van … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: