001 -Family
Grote samenwerkingsoefening EHBO vereniging Wilnis en Jeugdbrandweer Mijdrecht

Grote samenwerkingsoefening EHBO vereniging Wilnis en Jeugdbrandweer Mijdrecht


Geplaatst op: 6 december 2022

Een harde knal, gegil, veel rook en twee fabriekshallen van een houtzagerij volledig gehuld in het donker. Zo startte de samenwerkingsoefening van de EHBO vereniging Wilnis en de Jeugdbrandweer Mijdrecht op donderdagavond 24 november jl. Voor de EHBO’ers en de jeugdbrandweer de uitdaging om de zeven (zwaar)gewonden in het donker te vinden, waar nodig uit hun benarde positie te bevrijden en hun verwondingen te behandelen. Een ware beproeving doordat vanwege de kortsluiting het licht in beide fabriekshallen en buiten was uitgevallen.

Jaarlijkse grote oefening

Ieder jaar organiseert EHBO vereniging Wilnis een grote oefening samen met de brandweer met verschillende LOTUSslachtoffers voor haar leden. LOTUSslachtoffers zijn opgeleid tot het zo realistisch mogelijk grimeren van ernstige verwondingen en het uitbeelden van ziektebeelden. Voorzitter Frank Hopman vertelt: “Zo’n grote oefening is het moment om al de EHBO-vaardigheden in de praktijk te brengen, te toetsen waar je nog meer oefening kunt gebruiken en de communicatie met andere hulpverleners te oefenen. Voor nieuwe leden is het in het begin heel spannend om de EHBO-vaardigheden in het echt toe te passen. Met zo’n oefening lijkt het net echt doordat we gebruik maken van LOTUSslachtoffers. Voordeel hiervan is, dat als we een fout maken, er gelukkig geen leven vanaf hangt. Je leert er ‘ongestraft’ van.”

Vingeramputatie

In het scenario ontstond er door kortsluiting in een van de machines rook en er brak paniek uit onder de medewerkers. De jeugdbrandweer kon al snel na aankomst de eerste hal vrijgeven voor de EHBO’ers. Zo konden zij veilig hun hulpverleningswerkzaamheden starten en de eerste slachtoffers behandelen. Eén medewerker die balken aan het zagen was, kwam door de plotselinge duisternis met haar vingers in het zaagblad van de machine terecht. Ze verloor een vinger en een andere vinger raakte gewond. Ze was zwaar in paniek. Twee EHBO’ers kalmeerden haar, stelpten de bloedingen en vonden de afgezaagde vinger terug. Zij brachten haar naar het gewondennest en verleenden verdere eerste hulp in afwachting van professionele hulpverlening.

Een magazijnmedewerker was van de zoldertrap gevallen. Zijn schouder was uit de kom gegaan en hij had veel blauwe plekken op zijn hoofd. Ook dit slachtoffer werd al snel gelokaliseerd door de bevelvoerder. Deze droeg het slachtoffer over aan twee EHBO’ers die de verdere zorg op zich namen.

Rookinhalatie

De andere hal waar in de machine kortsluiting was ontstaan stond vol met rook. De medewerker die daarmee aan het werk was raakte daarin bekneld. Zij werd bevrijd door de jeugdbrandweer. Voor verdere zorg in verband met een gebroken arm en rookinhalatie droeg de jeugdbrandweer het slachtoffer over aan twee EHBO’ers. In deze hal werd ook een montagemedewerker aangetroffen met een schroef in haar vinger en inhalatieproblemen door de grote hoeveelheid ingeademde rook. Haar verwondingen werden behandeld door de EHBO’ers.

Bevrijding

Medewerkers waren buiten bezig met het verplaatsen van glasbokken. Doordat het licht was uitgevallen, stootte de heftruck ergens tegenaan. Hierdoor viel een glasplaat van de bok bovenop een medewerker. Hij liep daardoor een gebroken been op en had glas in zijn been. De jeugdbrandweer heeft de medewerker bevrijd. De EHBO’ers zorgden ervoor dat het slachtoffer niet verder onderkoeld raakte en vervoerden hem op een brancard naar het gewondennest.

Geen benen

Een kantoormedewerker in een rolstoel kwam naar de werkplaats en viel uit zijn rolstoel. Hij kon niet meer zelfstandig terug in de rolstoel komen. Hij lag op de betonnen vloer en raakte onderkoeld. De EHBO’ers troffen hem rillend aan op de koude betonnen vloer. Verdere onderkoeling werd voorkomen en het slachtoffer werd teruggezet in zijn rolstoel. De EHBO’ers ontdekten dat het nog geen eenvoudige taak was om iemand zonder benen vanaf de grond in een rolstoel terug te plaatsen.

Lange zoektocht

De jeugdbrandweer had een uitdagende taak in het vinden van het laatste slachtoffer door de uitgevallen stroom en de rookontwikkeling. Het betrof een medewerker die in de spuitcabine bedwelmd was geraakt omdat de afzuiginstallatie uitgevallen was. Hierdoor viel hij van de trap waarop hij stond tijdens het spuiten. Daardoor liep hij hoofdletsel op en lag hij bewusteloos op de grond. Het vervoer van dit slachtoffer per brancard door een smalle deuropening vereiste een speciale aanpak en goede samenwerking van de EHBO’ers. Dat was het sluitstuk van de oefening en daarmee kon de gezamenlijke evaluatie starten.

Spannend

Dit jaar heeft de EHBO vereniging voor het eerst samengewerkt met de jeugdbrandweer. De voorzitter van de EHBO vereniging geeft aan: “De samenwerking is erg goed bevallen. Ze zijn ontzettend gedreven en enthousiast. Dat is geweldig om te zien. Voor deze jeugdleden van de brandweer was het de eerste keer dat ze met LOTUSslachtoffers werkten. Ook voor hen was het best spannend en leerzaam. Alles bij elkaar hebben we er allemaal veel van geleerd.”

Schrijf nu in

Meer foto’s zien van de oefening? Ga naar www.ehbowilnis.nl. EHBO vereniging Wilnis organiseert jaarlijks een nieuwe EHBO opleiding met AED en reanimatie. Geïnteresseerd? Ga naar de website of neem contact op met Frank Hopman op tel. (0297) 285993 of mail info@ehbowilnis.nl.
Laatst bewerkt op: 6 december 2022 07:08

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Grote samenwerkingsoefening EHBO vereniging Wilnis en Jeugdbrandweer Mijdrecht

Een harde knal, gegil, veel rook en twee fabriekshallen van een houtzagerij volledig gehuld in het donker. Zo startte de samenwerkingsoefening van de EHBO vereniging Wilnis en de Jeugdbrandweer Mijdrecht op donderdagavond 24 november jl. Voor de EHBO’ers en de jeugdbrandweer de uitdaging om de zeven (zwaar)gewonden in het donker … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: