De Baat (2e)
OM eist tbs met dwang tegen Mijdrechter wegens zware mishandeling van baby en ex-vriendin in Mijdrecht

OM eist tbs met dwang tegen Mijdrechter wegens zware mishandeling van baby en ex-vriendin in Mijdrecht


Geplaatst op: 7 december 2022

Het Openbaar Ministerie eist tbs met dwangverpleging en vier jaar celstraf tegen een man uit Mijdrecht, die wordt verdacht van het stelselmatig mishandelen van zijn ex-partner en hun baby. De vrouw en haar zoontje liepen daarbij ernstige verwondingen op. Volgens de officier van justitie gebruikte de 34-jarige L.G. vijf maanden lang steeds vaker en steeds heviger geweld tegen zijn partner en de baby, die pas vijf maanden oud was toen de mishandelingen begonnen.

Tekst: RTV Utrecht

G. is in het verleden al zeven keer veroordeeld voor huiselijk geweld, afpersing en mishandeling, waarvan een keer met dodelijke afloop. In die laatste zaak kreeg de Mijdrecht destijds 13 jaar cel. Na het uitzitten van twee derde van die straf kwam hij voorwaardelijk vrij. De openstaande vier jaar zou hij nu alsnog moeten uitzitten. Ook moet hij zijn ex en hun baby een schadevergoeding betalen als het aan het OM ligt.

Twaalf ribben gebroken

In oktober vorig jaar kreeg Meld Misdaad Anoniem een melding van huiselijk geweld in een flatwoning in Mijdrecht. Toen de vriendin van de verdachte op 16 oktober zelf bij Veilig Thuis meldde dat zij en haar zoontje door haar vriend ernstig werden mishandeld, greep de politie in.

G. werd diezelfde dag nog aangehouden. Zijn zoontje had blauwe plekken en verkleuringen in zijn gezicht en over zijn hele lichaam. Die tonen volgens het OM aan dat hij over een langere periode is mishandeld. In het ziekenhuis werd vastgesteld dat er twaalf ribben gebroken waren. Dat zou alleen veroorzaakt kunnen zijn door hard samendrukken of door op het kind te gaan zitten.

Ook de vrouw had over haar hele lichaam beurse plekken en afdrukken van klappen met voorwerpen, zoals een verlengsnoer. Daarnaast had zij littekens op haar borst als gevolg van een hete vloeistof. Volgens de vrouw heeft G. haar onder de douche overgoten met heet water en vervolgens met schoonmaakmiddelen.

Camera's in huis

De Mijdrechter is volgens het OM ook schuldig aan dwang; zijn ex zegt dat ze niets mocht doen zonder zijn toestemming. Als ze dat toch deed, werd zij geschopt en geslagen. Volgens de vrouw had G. in het hele huis camera's geplaatst om haar in de gaten te houden en te controleren of zij hun kind wel goed verzorgde.

De verdachte zegt zelf dat hij de camera's al eerder plaatste, omdat hij zich onveilig voelde. Hij zei dat hij bang was voor een aantal mannen die hij in de bajes had leren. De camera's had hij laten plaatsen, nadat mannen met bivakmutsen bij hem voor de deur hadden gestaan.

Controle kwijt

De vrouw zegt dat G. de controle over zichzelf verloor als het kind begon te huilen en daar niet mee ophield. Hij zou zijn zoontje zelfs met de vuisten in het gezicht hebben geslagen en hebben geschopt. Dat is niet op camerabeelden te zien, maar wel dat hij de baby meerdere keren aan één armpje omhoog sleurt en rondslingert.

Op andere beelden is te zien dat hij zijn partner een pak slaag geeft en met een pot vaseline tegen het hoofd slaat. Ook is te zien dat zij naakt op de gang staat, voor straf moest zij daar regelmatig op een dekentje en wat lappen op de grond slapen.

Grote kans op herhaling

Volgens een psycholoog en meerdere psychiaters die G. hebben onderzocht, is de kans groot dat hij bij een nieuwe relatie weer gewelddadig wordt. Er zijn meerdere psychische stoornissen bij hem vastgesteld, waar hij lang en intensief voor behandeld moet worden. Hij moet vooral zijn agressie en impulsen onder controle krijgen en heeft volgens de deskundigen een gebrek aan empathie met de slachtoffers.

De officier van justitie sloot zich bij het oordeel van de deskundigen aan. "De verdachte heeft in zijn leven al vele jaren in de gevangenis doorgebracht. Eerdere straffen en maatregelen hielpen niet", concludeert zij. Om de maatschappij en toekomstige partners tegen hem te beschermen, zou tbs met dwangverpleging voor onbepaalde tijd noodzakelijk zijn volgens het OM. Ook zou hij moeder en kind een schadevergoeding moeten betalen.

Naar rol moeder kijken

Met die conclusie was advocaat Ficq het absoluut niet eens. Haar cliënt heeft de mishandeling van zijn ex-vriendin deels bekend, maar is altijd liefdevol met zijn zoontje omgegaan, betoogde de raadsvrouw. De rechtbank moet volgens de advocaat nog eens goed kijken naar de verklaringen van de moeder van het kind.

De moeder zou volgens de verdediging zelf ook een rol gespeeld kunnen hebben bij de mishandeling van hun baby. De brandplekken op het lichaam van de vrouw zouden bovendien eerder het gevolg zijn van een ongeluk met hete thee dan van mishandeling.


Laatst bewerkt op: 7 december 2022 14:41

Bron: RTV Utrecht -

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

OM eist tbs met dwang tegen Mijdrechter wegens zware mishandeling van baby en ex-vriendin in Mijdrecht

Het Openbaar Ministerie eist tbs met dwangverpleging en vier jaar celstraf tegen een man uit Mijdrecht, die wordt verdacht van het stelselmatig mishandelen van zijn ex-partner en hun baby. De vrouw en haar zoontje liepen daarbij ernstige verwondingen op. Volgens de officier van justitie gebruikte de 34-jarige L.G. vijf maanden … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: