001 -Family
Bijzondere reddingsactie: naar lucht happende karpers onder het ijs gered

Bijzondere reddingsactie: naar lucht happende karpers onder het ijs gered


Geplaatst op: 18 december 2022

Dierenambulance de Ronde Venen Amstelland werd vrijdagnacht door de politie opgeroepen vanwege naar lucht happende karpers in een sloot bij de Thamerweg in Uithoorn. Het ijs en temperatuur van het water zorgde daar voor een kritieke toestand. Bijna honderd karpers in de sloot kregen geen zuurstof. Naast de politie van Uithoorn, werden ook de brandweer Uithoorn en de gemeente midden in de nacht opgeroepen. 

Tekst: NH Nieuws 
Foto: Dierenambulance de Ronde Venen Amstelland

"Ook hielpen er twee buurtbewoners mee. We haalden al snel steeds meer karpers uit het ijskoude water", vertelt directrice Miriam Bosman, die zelf namens de Dierenambulance De Ronde Venen Amstelland die nacht aanwezig was.

De actie duurde behoorlijk lang, bijna de hele nacht. "Van 01.30 uur tot 04.00 uur was ik zelf aanwezig, maar vanuit de gemeente werd er uiteindelijk ook nog een wagen met een pomp tot aan de ochtend ingezet." 

Wakken 

Over de actie en het redden van de karpers is de stichting zeer te spreken. "Nadat de melding door de politie bij ons binnenkwam, ben ik direct naar de locatie gegaan", vertelt Miriam. Daar begon de politie samen met twee buurtbewoners wakken te maken en zagen direct dat het nut had om het ijs kapot te slaan.

De karpers kwamen meteen naar de openingen in het ijs toe om zuurstof te happen. En dat is bijzonder, want vertelt Miriam, normaal gesproken liggen zij met deze temperaturen in de modder. "Zo gebruiken zij minder energie en kunnen zij in deze temperaturen met minder zuurstof leven." De karpers waren ditmaal actief en daarom ook op zoek naar een oppervlakte om zuurstof te kunnen happen.

Brandweer

Duidelijk was dat de karpers moesten worden overgezet naar ander water. Dit werd het water van de Amstel, dat niet bevroren was door de stroming en breedte van de rivier. "De karpers zwommen direct weg en dat was een goed teken!", vertelt Miriam. 

Maar de reddingsactie was nog niet afgelopen: "We konden de visvereniging en andere hulpdiensten pas de volgende ochtend bereiken en hebben daarom de brandweer gebeld." De brandweer pompte zuurstof met slangen in de wakken rond. Op deze manier werd de doorstroom van het water bevorderd. 

Lees hier het hele artikel

 


Laatst bewerkt op: 18 december 2022 12:41

Bron: NH Nieuws

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Bijzondere reddingsactie: naar lucht happende karpers onder het ijs gered

Dierenambulance de Ronde Venen Amstelland werd vrijdagnacht door de politie opgeroepen vanwege naar lucht happende karpers in een sloot bij de Thamerweg in Uithoorn. Het ijs en temperatuur van het water zorgde daar voor een kritieke toestand. Bijna honderd karpers in de sloot kregen geen zuurstof. Naast de politie van Uithoorn, … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: