001 - De Baat
Winnaars sportverkiezingen bekendgemaakt

Winnaars sportverkiezingen bekendgemaakt


Geplaatst op: 21 januari 2023

Tijdens een drukbezocht Sportgala in het Piet Mondriaangebouw in Abcoude zijn vrijdagavond 20 januari de winnaars van de sportverkiezingen bekendgemaakt. Jamie Koster is verkozen tot Sportman van het jaar 2022 en Esmee Neeleman tot Sportvrouw. Xanne van Lijf kreeg de prijs van Sporttalent van het jaar en Gido Roelofs de prijs van Sportvrijwilliger. Het team van Atlantis 1 is verkozen tot Sportploeg van het jaar.

De bekendmaking van de winnaars in de verschillende categorieën gebeurde tijdens een afwisselend programma met optredens van dansstudio Sundance uit Abcoude en een optreden van Positief Coachen. Deze theatergroep bracht een kort gedeelte uit een voorstelling die ingaat op het belang van plezier tijdens het sporten. De presentatie van het Sportgala was in handen van Patrick Lodiers. De inwoner van Abcoude, bekend geworden van het improvisatietheater van De Lama’s, was in het verleden een verdienstelijk dammer.

Wethouder Maarten van der Greft (Sport) ging tijdens een kort interview met Patrick Lodiers in op het belang van sport en het feit dat De Ronde Venen een sportieve gemeente is. ,,Er zijn meer dan 100 sportclubs en -verenigingen actief in onze gemeente. 85 procent van de inwoners doet regelmatig aan sport, dat is 20 procent boven het landelijk gemiddelde. Dat is niet alleen een hoge score en goed voor de gezondheid voor alle sporters. Het geeft ook hoe belangrijk sport is voor onze inwoners. Dat is ook de reden dat we het Sportgala nieuw leven hebben ingeblazen en sporters en sportvrijwilligers vanavond in het zonnetje zetten.’’

Winnaars Sportman en Sportvrouw

De bekendmaking van de winnaars stond centraal tijdens de avond. De titel Sportman van het jaar werd toegekend aan skiër Jamie Koster. Na een ernstige blessure kwam hij in 2022 ijzersterk terug door alles te winnen wat er te winnen viel en Nederlands Kampioen Free Style skiën te worden. Hij ontving zijn prijs uit handen van Jos Kooijman. Zij is al vele jaren Buurtsportcoach Senioren De Ronde Venen en een bekend gezicht in de gemeente.

De titel Sportvrouw werd in de wacht gesleept door Esmee Neeleman uit Vinkeveen. De 19-jarige powerlifter liftte een spectaculair wereldrecord en haalde meerdere medailles op Nederlandse-, Europese en wereldkampioenschappen. Zij kreeg de prijs virtueel overhandigd van Lorena Wiebes. De wielrenster, die afgelopen jaar heel veel prijzen op de fiets won, kon helaas vanwege een trainingskamp niet

aanwezig zijn. Lorena werd zelf in 2015 en 2017 verkozen tot Sportvrouw van het jaar in De Ronde Venen.

Sporttalent, Sportvrijwilliger en Sportploeg

Judoka Xanne van Lijf kreeg de prijs van Sporttalent van het jaar. Xanne werd al op 14-jarige leeftijd Nederlands kampioen in de klasse tot 18 jaar. Zij is al in het bezit van een zwarte band, een uitzonderlijke prestatie. Volgens het juryrapport is zij zondermeer op de goede weg en is de verwachting gerechtvaardigd dat zij bij de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles op de judomat te zien is. Xanne kreeg haar prijs uit handen van Ewald van Kouwen van Positief Coachen.

Gido Roelofs kreeg de prijs van Sportvrijwilliger van het jaar. Volgens de jury zet Gido zich al meer dan 30 jaar met hart en ziel in voor de De Meerkoeten. Hij vervult een belangrijke rol en loodste zijn club door zware tijden toen het zwembad in Abcoude sloot en de zwem- en poloclub De Meerkoeten tijdelijk naar Amsterdam verhuisden. Hij kreeg zijn prijs uit handen van wethouder Maarten van der Greft.

De prijs van Sportploeg van het jaar ging naar Atlantis 1. De korfballers kregen de prijs uit handen van burgemeester Maarten Divendal. De ploeg verdient volgens de jury de prijs omdat zij volgens het juryrapport de rol vervult van vlaggenschip bij de korfbalvereniging uit Mijdrecht. ‘Hun promotie naar de 1e klasse in combinatie met hun vele vrijwilligersactiviteiten vormen een unieke prestatie’, aldus de jury.


Laatst bewerkt op: 21 januari 2023 09:09

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Winnaars sportverkiezingen bekendgemaakt

Tijdens een drukbezocht Sportgala in het Piet Mondriaangebouw in Abcoude zijn vrijdagavond 20 januari de winnaars van de sportverkiezingen bekendgemaakt. Jamie Koster is verkozen tot Sportman van het jaar 2022 en Esmee Neeleman tot Sportvrouw. Xanne van Lijf kreeg de prijs van Sporttalent van het jaar en Gido Roelofs de … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: