De Baat (3e)
Links Van Rijn, tweede van rechts Kuin

Aalsmeer ontslaat wethouder, ander stapt op


Geplaatst op: 17 maart 2023

De gemeente Aalsmeer is twee wethouders kwijt. Eerder deze maand maakte Robert van Rijn (VVD) bekend op te stappen. Hij lichtte afgelopen donderdag tijdens een raadsvergadering zijn besluit toe. In een emotionele uiteenzetting werd duidelijk dat twee wethouders op zijn zachtst gezegd niet op één lijn liggen. De lokale omroep Radio Aalsmeer schrijft op zijn website dat er sprake was van 'solistisch gedrag'.

Zonder dat Van Rijn een naam noemde, werd duidelijk dat het over wethouder Dick Kuin (Absoluut Aalsmeer) ging. Hij was die avond niet aanwezig was in de raadszaal. Hoewel Van Rijn aan het begin van zijn toelichting diverse raadsleden roemde, kreeg de raad daarna alsnog een veeg uit de pan. Het gebrek aan daadkracht van de raad, waar volgens hem in één jaar nog niets was gerealiseerd, is een tweede reden om zijn ontslag aan te bieden. Na de verklaring van Van Rijn waren veel raadsleden verbijsterd en geschokt.

'Hele college moet opstappen'

Volgens Radio Aalsmeer zijn de overgebleven collegeleden het vertrouwen in wethouder Kuin kwijt. Hij is gevraagd zijn functie neer te leggen, maar dat heeft Kuin geweigerd. Na diverse schorsingen van de vergadering gaf de partij GroenLinks aan dat het hele college moest opstappen. Aalsmeers journalist Klaas Leegwater, die verslag deed van de vergadering, legt uit dat het CDA, D66 en VVD wel door willen met het college en dus twee vervangers willen zoeken. De grootste partij in de gemeenteraad, Absoluut Aalsmeer, wilde een 'zorgvuldige afweging voor een besluit maken' en daarom wachten tot volgende week. D66 besloot een motie van wantrouwen tegen Kuin in te brengen. De raadsleden van GroenLinks en PvdA wilden niet dezelfde avond over die motie stemmen en moesten van de burgemeester tijdens de stemming de raadszaal verlaten. "Mijn kamer is om de hoek, mocht u daar willen zitten. Ik bied hem graag aan" gaf burgervader Oude Kotte aan. "Als u maar van de chocolaatjes afblijft."

D66, VVD en CDA stemden voor de motie en haalden daarmee de meerderheid. Daardoor werd wethouder Kuin per direct ontslagen. Het college van Aalsmeer bestaat de komende tijd alleen nog uit Kikkert (D66), Kabout (CDA) en de burgemeester.

Radio Aalsmeer heeft de toelichting van Van Rijn gepost:

Links Van Rijn, tweede van rechts Kuin

Laatst bewerkt op: 17 maart 2023 11:38

Bron: 0297.nl, Radio Aalsmeer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Aalsmeer ontslaat wethouder, ander stapt op

De gemeente Aalsmeer is twee wethouders kwijt. Eerder deze maand maakte Robert van Rijn (VVD) bekend op te stappen. Hij lichtte afgelopen donderdag tijdens een raadsvergadering zijn besluit toe. In een emotionele uiteenzetting werd duidelijk dat twee wethouders op zijn zachtst gezegd niet op één lijn liggen. De lokale omroep Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: