Vinkefest 2023
Nieuwe Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS) geeft inwoners stem

Nieuwe Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS) geeft inwoners stem


Geplaatst op: 20 maart 2023

Op 17 maart had wethouder Ferry Hoekstra een kennismakingsgesprek met de nieuwe voorzitter van de ORS/MRS in oprichting, Eddy van Hijum. Van Hijum sprak met de gemeente over de nieuw te vormen Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS), opvolger van de huidige Omgevingsraad Schiphol (ORS). In de MRS zitten bewoners, experts en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. Zij hebben een belangrijke rol: ze adviseren de minister over de kwaliteit van de leefomgeving rondom Schiphol. De verkiezingen voor de leden van deze raad zijn dan ook een belangrijk moment. Binnenkort kunnen bewonersorganisaties zich registreren als lid van de MRS en vertegenwoordigers kiezen. Inwoners kunnen zich aansluiten bij een bewonersorganisatie en daarmee hun mening over Schiphol een gezicht geven.

“Als voorzitter van de MRS/ORS zet ik me in om maatschappelijke opvattingen en visies over de leefomgeving rond Schiphol bij elkaar te brengen en onder de aandacht te brengen”, legt Van Hijum uit. “Het is belangrijk dat het geluid van de omgeving wordt gehoord.” Wethouder Ferry Hoekstra sluit zich volledig bij dit standpunt aan. “Het is ontzettend belangrijk dat de belangen van onze inwoners de aandacht krijgen,” zegt hij. “En als het gaat om Schiphol, zijn die belangen groot, zowel voor wat betreft de lusten als de lasten. Daarom zijn we heel blij met de MRS, waarin vertegenwoordigers actief kunnen opkomen voor de belangen van de omgeving. Stichting PUSH is een mooi voorbeeld van een hele actieve bewonersorganisatie, die via het KCCA (Kiescollege cluster Aalsmeerbaan) in de ORS op niveau meepraat en deelneemt aan allerlei bijeenkomsten over Schiphol. We attenderen onze bewoners dan ook graag op de verkiezingen voor de MRS. Zodat de stem van onze bewoners in de MRS gehoord wordt.” De verkiezingen worden overigens georganiseerd door het bureau van de ORS; de gemeente heeft daar geen rol in.

Verkiezingen

De MRS gaat officieel op 1 juli van start als overleg- en adviesorgaan over de leefomgevingskwaliteit rondom Schiphol. In de MRS zitten bewoners, experts en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, die de minister gaan adviseren over de kwaliteit van de leefomgeving rondom Schiphol. De minister van Infrastructuur en waterstaat (IenW) vraagt de MRS om advies en is verplicht het advies mee te nemen in de besluitvorming. Op die manier vormen de adviezen van de MRS een brug tussen de belangen van inwoners uit de omgeving en belangrijke keuzes waar het kabinet en de luchtvaartsector de komende tijd voor staan.

Binnenkort gaan de registratie en verkiezingen voor nieuwe leden van de MRS van start. Bewonersorganisaties kunnen zich in mei registreren als lid van de MRS. Het aantal leden van een bewonersorganisatie bepaalt hoeveel kiesmensen worden afgevaardigd. Vervolgens vinden er in juni verkiezingen plaats, waarin de nieuwe bewonersvertegenwoordigers door de kiesmensen gekozen worden. U kunt op de hoogte blijven van het nieuws rond de nieuw te vormen MRS via verschillende websites, waaronder de gemeentesite www.uithoorn.nl, de website van de MRS zelf https://omgevingsraadschiphol.nl/nieuws/kamerbrief-besluit-minister-ontwerp-maatschappelijke-raad-schiphol/, en de website van Stichting PUSH: https://www.pushuithoorn.nl/.

 


Laatst bewerkt op: 20 maart 2023 20:47

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Nieuwe Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS) geeft inwoners stem

Op 17 maart had wethouder Ferry Hoekstra een kennismakingsgesprek met de nieuwe voorzitter van de ORS/MRS in oprichting, Eddy van Hijum. Van Hijum sprak met de gemeente over de nieuw te vormen Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS), opvolger van de huidige Omgevingsraad Schiphol (ORS). In de MRS zitten bewoners, experts en … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: