De Ronde Venen versnelt verduurzaming én beschermt beschermde diersoorten

De Ronde Venen versnelt verduurzaming én beschermt beschermde diersoorten


Geplaatst op: 24 maart 2023

Gemeente De Ronde Venen zet zich met en voor haar inwoners in om woningen te verduurzamen. Een effectieve maatregel hierbij is het isoleren van spouwmuren en daken. Maar bij het isoleren worden regelmatig dieren gedood, zoals de gierzwaluw, huismus of de dwergvleermuis. Daarom start de gemeente in april met een groot onderzoek naar de aanwezigheid van beschermde diersoorten in de bebouwde kom. Met als doel natuurvriendelijk te verduurzamen. Dit betekent dat vogels en vleermuizen de kans krijgen te ontsnappen voordat een woning of pand wordt geïsoleerd. Daarom doet de gemeente vanaf april groot onderzoek naar de aanwezigheid van beschermde diersoorten in de bebouwde kom. Ook hing de gemeente verspreid over de dorpen 33 grote vleermuizenkasten op.

Van begin april tot midden september onderzoekt de gemeente de aanwezigheid van beschermde diersoorten in de bebouwde kom. Dat doet de gemeente samen met Regelink Ecologie & Landschap. Tijdens dit onderzoek bekijken zij waar huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen leven én hoe het met ze gaat. Deze informatie is nodig, om natuurlijkvriendelijk te (ver)bouwen, renoveren en verduurzamen. Zodat de verblijfplaats en het leefgebied van dieren in de omgeving niet verstoord wordt. Vanuit de Wet Natuurbescherming is dit onderzoek nodig, ook voor particuliere woningeigenaren. Normaal gesproken vindt een ecologisch onderzoek per situatie plaats. De gemeente kiest ervoor om het onderzoek nu in 1 keer voor de hele gemeente te doen. Dit bespaart geld, tijd en moeite.

Waarom groot onderzoek naar beschermde diersoorten in De Ronde Venen?

Dit onderzoek geeft meer en beter inzicht in de locaties en leefomgeving van beschermde diersoorten, zodat ze ook beter beschermd kunnen worden. Ook heeft straks iedereen toegang tot de resultaten, zodat inwoners precies weten welke dieren er in hun woonomgeving leven en wonen. Hierdoor kunnen zij op tijd rekeninghouden met de mogelijke aanwezigheid van beschermde diersoorten bij werkzaamheden. Dat scheelt tijd en geld bijvoorbeeld bij het isoleren van een woning. Er is ook geen duur en tijdrovend ecologisch onderzoek meer nodig. Zo levert iedereen een bijdrage aan de biodiversiteit en verduurzaming van De Ronde Venen.

Wat merken inwoners van het onderzoek?

De onderzoekers van Regelink Ecologie & Landschap voeren hun onderzoek lopend en op de fiets uit. Zij kijken dan veel naar gevels en dakranden van woningen. Vaak zien de onderzoekers al vanaf de openbare weg of er bepaalde dieren leven. Maar soms betreden de onderzoekers voortuinen die

toegankelijk zijn, zodat zij kort onder de dakgoot kunnen kijken. Bij onderzoeken in de avond en nacht maken zij soms gebruik van een zaklamp waarmee op de gevel geschenen wordt. De onderzoeken vinden plaats van:

  • 1 april tot en met 15 mei, overdag voor onderzoek naar de huismus
  • 1 juni tot en met 15 juli, in de avond voor onderzoek naar de gierzwaluw
  • 15 mei tot en met 15 juli én 1 augustus tot en met 10 september in de nacht voor onderzoek naar de vleermuis

De onderzoekers zijn herkenbaar aan oranje hesjes en kunnen aantonen dat ze namens de gemeente het onderzoek uitvoeren. De politie is ook op de hoogte van dit onderzoek.

Tijdelijke ontheffing voor inwoners die alvast hun woning natuurvriendelijk willen isoleren

Om binnen de wet natuurbescherming spouwmuren en daken van buitenaf te isoleren is het verplicht eerst een ecologisch onderzoek uit te voeren. Dit geldt ook voor particulieren. Door het grote onderzoek dat de gemeente dit jaar doet vervalt de verplichting waarschijnlijk halverwege 2024. Nu ontving gemeente De Ronde Venen een tijdelijke ontheffing op de wet natuurbescherming voor particuliere woningeigenaren. Zodat zij snel en eenvoudig binnen wet- en regelgeving hun huis kunnen verduurzamen. Hiervoor hing de gemeente ook 33 grote vleermuiskasten verspreid over de dorpen op. Meer hierover staat op www.jouwhuisslimmer.nl/de-ronde-venen/natuurvriendelijk-isoleren.


Laatst bewerkt op: 24 maart 2023 07:53

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

De Ronde Venen versnelt verduurzaming én beschermt beschermde diersoorten

Gemeente De Ronde Venen zet zich met en voor haar inwoners in om woningen te verduurzamen. Een effectieve maatregel hierbij is het isoleren van spouwmuren en daken. Maar bij het isoleren worden regelmatig dieren gedood, zoals de gierzwaluw, huismus of de dwergvleermuis. Daarom start de gemeente in april met een … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: