001 -Family
Hoe toegankelijk is Aalsmeer? Raadsleden ervaren het zelf

Hoe toegankelijk is Aalsmeer? Raadsleden ervaren het zelf


Geplaatst op: 28 maart 2023

Hoe toegankelijk is Aalsmeer voor mensen met een beperking? Gemeenteraadsleden kregen vrijdag 24 maart 2023 een presentatie van de werkgroep Toegankelijk Aalsmeer en mochten zelf ervaren welke obstakels en hindernissen je zoal kunt tegenkomen op de openbare weg als je in een rolstoel zit.

Iedereen kan meedoen
In Nederland hebben 2 miljoen mensen een beperking. Zij zijn slechtziend, blind of doof, hebben een psychische problemen, een lichamelijke of verstandelijke beperking. In juli 2026 werd in Nederland het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap van kracht. Gemeenten zijn sindsdien verplicht om een Lokale Inclusie Agenda op te stellen en op alle terreinen te werken aan toegankelijkheid. Denk daarbij aan de openbare ruimte, gebouwen, onderwijs, recreatie, spel en sport, werk, maar ook aan toegankelijke verkiezingen. Zodat iedereen onbeperkt mee kan doen. Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de maatschappij als mensen zonder een beperking. Alleen is onze samenleving daar nog niet volledig op ingericht.

Niets over ons zonder ons
Uitgangspunt van beleid is dat alles wat we zeggen, doen en bedenken gedaan wordt met mensen met een beperking. Daarom heeft Aalsmeer een werkgroep Toegankelijk Aalsmeer waarin ervaringsdeskundigen en betrokken inwoners zitten. Zij geven tips aan de gemeente en aan de gemeenteraad. Daarom hebben zij deze bijeenkomst georganiseerd voor de Aalsmeerse raads- en commissieleden. En die waardeerden dat enorm.

Zoals een raadslid het formuleerde: “Als je zelf of in je eigen omgeving nooit te maken hebt gehad met beperkingen staat het eigenlijk niet op je netvlies en denk je in eerste instantie niet aan de hindernissen die mensen ondervinden om mee te kunnen doen aan alledaagse dingen. Daarom waardeer ik dit soort bijeenkomsten enorm. Wij leren hier dingen die voor het raadswerk heel erg belangrijk zijn en die we goed kunnen meenemen in onze beslissingen”.

Raadsleden ervaren de beperkingen
En dat bleek wel toen de raadsleden zelf in een rolstoel het Waterfront gingen verkennen. Oversteekplekken die aan de ene kant van de straat wel een verlaagde stoeprand hadden, maar aan de andere kant niet. Een informatiebordje op ooghoogte voor rolstoelers, maar om er bij te kunnen moet je door hoog gras. Een geasfalteerde route waarover je soepel kunt rijden, maar die eindigt bij een trap. Dit opende de ogen van de aanwezige raadsleden: “Hierover moet in een veel eerder stadium worden nagedacht, zodat de openbare ruimte in één keer goed wordt ingericht”, zei een ander raadslid. “En dit geldt natuurlijk ook voor toegankelijkheid voor mensen met een andere dan lichamelijke beperking”.

Meldpunt
Komt u in Aalsmeer belemmeringen tegen? Bijvoorbeeld van stoepen waar je met een rolstoel niet op of af kunt of obstakels op een geleidelijn? Maak er een foto van en meld het bij toegankelijk@aalsmeer.nl. In veel gevallen kan het probleem binnen een paar dagen opgelost worden.

Hier kunt u zich ook aanmelden als u belangstelling heeft voor de werkgroep Toegankelijk Aalsmeer.

Meer weten over de gemeenteraad?
Raads- en commissieleden van Aalsmeer bezoeken een aantal keer per jaar maatschappelijke organisaties, initiatieven en bedrijven. Ook op deze manier informeren zij zich over wat er speelt in de Aalsmeerse samenleving.

Wilt u meer weten over wat de gemeenteraad en de raadsleden doen? Volg gemeenteraadaalsmeer op Instagram en/of abonneer u op de digitale nieuwsbrief via griffie@aalsmeer.nl. Deze nieuwsbrief ontvangt u per mail, na afloop van elke raadscyclus.

 Laatst bewerkt op: 28 maart 2023 04:57

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Hoe toegankelijk is Aalsmeer? Raadsleden ervaren het zelf

Hoe toegankelijk is Aalsmeer voor mensen met een beperking? Gemeenteraadsleden kregen vrijdag 24 maart 2023 een presentatie van de werkgroep Toegankelijk Aalsmeer en mochten zelf ervaren welke obstakels en hindernissen je zoal kunt tegenkomen op de openbare weg als je in een rolstoel zit. Iedereen kan meedoenIn Nederland hebben … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: