De Baat (2e)

Moonlight Productions: Het is begonnen met de schoolfeestjes


Geplaatst op: 29 juni 2011

Ze kennen elkaar al van de middelbare school. Daar verzorgden ze de muziek op schoolfeestjes. Daarna begonnen ze samen een drive-in disco. Vanuit hun gezamenlijke hobby hebben Jim Clarke uit Wilnis en Sybren de Hartog uit Vinkeveen in de loop der jaren een professioneel bedrijf opgebouwd, dat zich bezig houdt met vele vormen van entertainment.

“Het begon indertijd met een heel eenvoudige draaitafel en een paar boxen en een stapel plaatjes,” vertelt Jim Clarke. “We werden al snel bekend in de regio met onze discotheek en we werden veel gevraagd door scholen en sportverenigingen. Dat was een leuke tijd, waarbij we soms optraden voor groepen van wel 300 mensen.”

Na de middelbare school is Sybren elektronica gaan studeren, eerst op de ETS in Amsterdam en vervolgens op de HTS in Utrecht. Jim ging een middenstandsopleiding volgen. Tijdens hun studietijd en ook nadat ze alle twee een baan hadden gevonden, bleven ze ook hun hobby uitoefenen. Sybren: “Door die studie en werkervaring ontstond er ook min of meer vanzelf een opsplitsing van taken binnen onze activiteiten. Ik ging me steeds meer bezighouden met de techniek en Jim verzorgde de kant van de PR en de organisatie. Hij werd ons aanspreekpunt en zorgde voor de boekingen. Aanvankelijk was onze apparatuur ook nog niet van de beste kwaliteit en waren we beperkt in onze mogelijkheden. Wanneer we dan een groot optreden hadden, huurden we apparatuur. Geleidelijk aan kregen we ook vaste klussen. In de periode dat De Boei nog niet verbouwd was, verzorgden we daar een maandelijkse disco voor jongeren. We draaiden niet alleen muziek, maar verzorgden ook de techniek. Ook waren we regelmatig in De Willisstee actief. En zo gaandeweg raak je min of meer uit het hobbycircuit en wordt het allemaal professioneler. Het geld dat we met optredens verdienden, werd ook weer geïnvesteerd in nieuwe en meer uitgebreide apparatuur, waardoor onze mogelijkheden ook steeds meer toenamen. Via de mond-tot-mond verhalen kom je met bedrijven in aanraking en voor je het weet sta je bij de Kamer van Koophandel om je als bedrijf in te schrijven. Het is inmiddels al weer zo’n twaalf jaar geleden dat we met Moonlight Productions begonnen zijn. We deden toen ongeveer voor de helft zelf nog discowerk en voor de helft was het verhuur van geluid en licht en zo. Vandaar die term ‘productions’.”

Moonlight Productions
Het woord ‘Productions’ in de naam dekt een uitgebreide lading. Jim legt uit: “Ons terrein strekt zich uit over Sound, Light en Event Productions. In dit wereldje worden nu eenmaal veel Engelse termen gebruikt. Het komt er op neer, dat we een heel feest kunnen organiseren, compleet met alle geluid en licht dat daar bij nodig is. En we kunnen ook zorgen voor het arrangeren van artiesten. Kortom, we kunnen alles voor de klant regelen. Inmiddels zijn we ons volledig met die productiekant gaan bezig houden en treden we zelf nog nauwelijks op als discjockey. We hebben ook nog wel een tijdje karaoke-avonden verzorgd, en desgevraagd doen we dat nog steeds. Maar het animo voor karaoke loopt een beetje terug. Daar staat tegenover, dat aan het rijtje van Sound en Light inmiddels een nieuwe dimensie kan worden toegevoegd, en dat is Vision, oftewel beeld. Steeds meer feesten en partijen worden opgeluisterd door dj’s, die van video gebruik maken. Tijdens de '70- en '80-er jarenfeesten in De Meijert hebben we kennis gemaakt met Alex van Oostrom. Dat is een van de bekendste DVD dj’s en met hem toeren we het hele land door. We komen niet alleen in discotheken, maar ook in allerlei prachtige zalen zoals de Beurs van Berlage in Amsterdam. We zijn in het oosten van het land in plaatsen geweest waar ik nog nooit van gehoord had.”

“Een DVD dj draait niet alleen muziek, maar projecteert gelijktijdig ook de bijbehorende videoclip erbij,” legt technicus Sybren uit. “Dat is toch weer een heel andere tak van sport dan het ‘normale’ dj-werk’. We verzorgen in zo’n geval licht, geluid en beeld. Daarvoor hebben we dan ook een uitgebreide kit met materiaal. Voor zo’n groot optreden beginnen we vaak al ’s middags om 12 uur met het opbouwen en uittesten. En na de voorstelling wordt alles weer afgebroken en ingepakt en ben je soms ’s morgens om vijf uur weer thuis.”

Het pakket breidt zich ook steeds meer uit. “We hebben bijvoorbeeld een heel pakket lichtprogramma’s met specifieke retro effecten. Doordat we steeds meer uitbreiden hebben we inmiddels het dealerschap verworven van Fohhn. Dat is een Duits bedrijf op het gebied van geluidssystemen.”

Festivals
Met de zomer breekt de tijd van de festivals in veel steden en dorpen aan. Jim en Sybren zijn hiermee ook regionaal erg actief. Jim: “We doen bijvoorbeeld mee met de Vinkeveense feestweek, met het Wilnis festival, met het Beach Volleybal in Wilnis. Maar ook de '70-'80-er jaren feesten in De Meijert. Een festival zoals dat van AJOC is voor ons inmiddels veel te groot geworden. Dat is een festival dat qua aankleding, presentatie en optredende artiesten inmiddels tot een van de grootste festivals van het land is uitgegroeid. Bezoekers komen soms met bussen vol uit alle delen van het land. Maar we zijn ook actief bij de Neptunus nacht, de Rap en Ruigrace en dergelijke. We doen ook bruiloften, kortom, je kunt het zo gek niet bedenken of je kan bij ons terecht.”

Jim en Sybren hebben alle twee ook een full time baan. Jim werkt bij British Telecom (BT) en legt overal in het land apparatuur en netwerken aan. Sybren werkt in de IT-sector. Ze kunnen voor Moonlight Productions rekenen op de steun van Tim de Bruin. “Tim is een ongelooflijk handige knaap die alles van techniek weet. Zijn inbreng in onze werkzaamheden is onmisbaar.”

Mensen die meer willen weten over Moonlight Productions kunnen terecht op hun website www.moonlightproductions.nl. Voor persoonlijk contact kan men ook Jim Clarke bellen op 06 212 93 638.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: De Groene Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Moonlight Productions: Het is begonnen met de schoolfeestjes

Ze kennen elkaar al van de middelbare school. Daar verzorgden ze de muziek op schoolfeestjes. Daarna begonnen ze samen een drive-in disco. Vanuit hun gezamenlijke hobby hebben Jim Clarke uit Wilnis en Sybren de Hartog uit Vinkeveen in de loop der jaren een professioneel bedrijf opgebouwd, dat zich bezig houdt … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: