001 - Escaperoom aglemeen
Peter (56): “Zonder Taalhuis was ik nooit zo ver gekomen”

Peter (56): “Zonder Taalhuis was ik nooit zo ver gekomen”


Geplaatst op: 13 september 2023

Dit jaar begint de Week van lezen en schrijven op Wereldalfabetiseringsdag: vrijdag 8 september. Samen met partners uit het hele land vraagt Taalhuis Uithoorn tot en met 15 september extra aandacht voor laaggeletterdheid.

“Je bent als volwassene laaggeletterd als je moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen. Een volwassene die laaggeletterd is, is geen analfabeet”, aldus Nici en Claudia die samen de projectcoördinatie van het Taalhuis Uithoorn doen. “Naast veel anderstaligen ondersteunen we uiteraard ook volwassenen van Nederlandse afkomst die hun taal- en/of rekenvaardigheden willen verbeteren. Het verhogen van deze vaardigheden heeft een positief effect op je leven zoals het vergroten van je zelfvertrouwen, het vinden van een (betere) baan en/of minder financiële of gezondheidsproblemen.”

“Ik heb een minder leuke basisschoolervaring gehad; ik vond het moeilijk en er was niet heel veel aandacht voor mij. Ik zat destijds in een klas met meer dan 30 kinderen en de juf had het zwaar genoeg. Ik trok me meer en meer terug, ook omdat ik thuis werd uitgelachen en gekleineerd. Hierdoor werd ik heel erg onzeker. Dat beïnvloedde mijn verdere leven enorm. Ik ben geen prater en lezen en schrijven kosten me best moeite. Ondanks dat werk ik al 25 jaar als servicemonteur en vind ik het werk leuk”, zo vertelt de 56-jarige Peter, inwoner van Uithoorn. Zijn dagelijkse routine bestond uit werken, eten, slapen. “Want ja, ik durfde geen contact te maken; bang om fouten te maken,” vertelt Peter openhartig. Zijn wereldje was daardoor klein geworden. Tot hij net voor corona op een keerpunt stond. “Want ik wist dat er meer was. Ik ben uit mijn comfortzone gestapt en ben gaan sporten en dansen. Heel spannend, maar er ging een wereld voor me open. Ik heb nieuwe vrienden gemaakt. Dat gaf me zo’n goed gevoel, ik kreeg er echt meer zelfvertrouwen van. Zo liep ik een middag langs de bibliotheek en zag iets over hulp voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Ik dacht, ja daar wil ik ook aan werken, en ik ben naar binnen gestapt.”

Nici heeft de intake met Peter gedaan. Zij vertelt hierover: “Ik was onder de indruk van zijn gedrevenheid. Na een goed beeld van hem te hebben, is hij gekoppeld aan ervaren taalvrijwilliger Joke. Samen gingen zij aan de slag.”

Peter vult aan: “We hebben veel samen gelezen en geschreven. Soms vond ik het echt lastig. Joke wist me op een goede manier uit te dagen en zo lukte het lezen en schrijven steeds een beetje beter. Daarnaast vond ik samen lezen in het tijdschrift Quest ook een hele leuke oefening; daar staan echt interessante verhalen in. Ik las met plezier en we praatten over het onderwerp dat we gelezen hadden. Ik heb iets in minder dan een jaar met steun van Joke mijn taalvaardigheden kunnen verbeteren. Ik voel me nu sterk genoeg om te kijken of ik eerste monteur kan worden. En ik ben nu in staat om goed over mijn salaris te onderhandelen.”

Ook is Peter aan het kijken of hij misschien als zelfstandig ondernemer aan slag kan gaan. “Ik durf meer te praten, iets dat ik voorheen echt heel erg lastig vond. Zo doe ik nieuwe contacten op. Ik ervaar dit allemaal als heel positief en ik ben heel erg blij dat ik de stap naar Taalhuis Uithoorn heb gezet. Zonder hen was ik nooit zo ver gekomen!” Met trots kijken Claudia en Nici terug op dit prachtige succesverhaal. “Daar doen we het allemaal voor”, zegt Claudia. “Taal is de sleutel naar volwaardig meedoen in de samenleving. En dat willen we allemaal,” glimlacht Nici.

Wethouder José de Robles (Taalontwikkeling): “Ik heb groot respect voor Peter. Wat een stappen heeft hij gezet. Daar is lef voor nodig. Maar vooral doorzettingsvermogen. Wat enorm knap ook dat hij zijn verhaal heeft gedeeld. Hopelijk helpt het andere mensen om hun drempels te overwinnen. En wat ben ik blij met het goede werk van het Taalhuis. Chapeau!”

Voelt u zich geïnspireerd door dit interview en wilt u uw steentje bijdragen als taalvrijwilliger aan zowel in Nederland geboren laaggeletterden als aan anderstaligen? Neem dan contact op met Nici of Claudia van Taalhuis Uithoorn via taalhuis@stdb.nl.

 


Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Peter (56): “Zonder Taalhuis was ik nooit zo ver gekomen”

Dit jaar begint de Week van lezen en schrijven op Wereldalfabetiseringsdag: vrijdag 8 september. Samen met partners uit het hele land vraagt Taalhuis Uithoorn tot en met 15 september extra aandacht voor laaggeletterdheid. “Je bent als volwassene laaggeletterd als je moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen. Een volwassene die … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: