Alzheimer-collecte: Onderzoek naar dementie helpt

Alzheimer-collecte: Onderzoek naar dementie helpt


Geplaatst op: 29 september 2023

“De diagnose dementie is helaas een slecht-nieuws-gesprek”, vertelt huisarts, geriater én vrijwilliger voor de Alzheimer-collecte Irene van de Vorst. “Mensen vragen dan: wat kan ik verwachten, hoe lang heb ik nog? Daar wil je als arts graag antwoord op geven. Alzheimer Nederland hielp me om dat onderzoek te doen. Daarom én omdat het belangrijk en leuk is zet ik me graag in voor de Alzheimer-collecte”.

“Bij allerlei ziektes, zoals kanker, kan je vaak wel iets zeggen over de levensverwachting die daarbij hoort. Dat geeft houvast in alle onzekerheid. Over de verwachting bij dementie is veel minder bekend. Je weet dat je niet meer beter wordt, maar hoe snel zal het proces gaan?”. Irene legde alle beschikbare data en gegevens bij elkaar om antwoord op die vraag te kunnen geven. “Andere onderzoekers bouwen nu voort op het begin wat ik gemaakt heb, het is nog niet af. Het goede van Alzheimer Nederland vind ik, is dat ze veel onderzoek financieren waar om gevraagd wordt door mantelzorgers en patiënten; wat is belangrijk, wat willen zíj weten. Dat maakt onderzoek doen naar dementie heel waardevol”.

Hoe herken je eigenlijk beginnende dementie?

“Dat is heel subtiel. Iemand wordt bijvoorbeeld steeds somberder, terwijl die dat eerder nooit was. Als huisarts valt het me soms op dat iemand vaker op de verkeerde tijd komt. Of als ik op huisbezoek kom, dat er overal briefjes hangen. Ik had eens iemand met voedselvergiftiging, toen bleek in de koelkast veel eten over de datum. Dan weet je dat er méer aan de hand is. Het is belangrijk om dementie zo vroeg mogelijk te ontdekken. Want dan kan je met je familie en vrienden het gesprek nog aan. Bedenken wat voor jou kwaliteit van leven is. En wat je wel en niet zou willen in een laatste levensfase. Niet leuk om over te praten natuurlijk. Maar je hebt wel de tijd om zaken goed te regelen.”

En nu ben je behalve arts ook collectant?

“Ja, met plezier. Alzheimer helpt met onderzoek, dus als arts wil ik dan graag iets terug doen. Helpen met de collecte is heel laagdrempelig. Het levert niet alleen geld op, maar draagt ook bij aan bewustwording over dementie. En collecteren is eigenlijk best gezellig, je maakt nog eens een praatje in je eigen buurt!”

Van 5 tot en met 11 november is de collecteweek voor Alzheimer Nederland. Wil je ook helpen, net als Jan, Irene en Vera? Al loop je een paar straten, alle hulp is welkom! In Mijdrecht, Wilnis en Abcoude. Mail naar vera.dalm@yahoo.coml, of bel Vera op 06 311 44 311


Laatst bewerkt op: 24 september 2023 19:01

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Alzheimer-collecte: Onderzoek naar dementie helpt

“De diagnose dementie is helaas een slecht-nieuws-gesprek”, vertelt huisarts, geriater én vrijwilliger voor de Alzheimer-collecte Irene van de Vorst. “Mensen vragen dan: wat kan ik verwachten, hoe lang heb ik nog? Daar wil je als arts graag antwoord op geven. Alzheimer Nederland hielp me om dat onderzoek te doen. Daarom … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: