001 - Week van de ontmoeting

Uitspraak Raad van State bestemmingsplan Marickenland


Geplaatst op: 23 juni 2011

De Raad van State heeft op 22 juni uitspraak gedaan over het bestemmingsplan Marickenland in De Ronde Venen. De Raad van State heeft het goedkeuringsbesluit van de provincie vernietigd op de onderdelen Natuur, Recreatie-dagrecreatie en Agrarisch bedrijf. Zowel gemeente als provincie zijn teleurgesteld over de uitspraak van de Raad van State.
De Raad van State vindt dat agrarische grond geen andere bestemming had mogen krijgen zonder te onderzoeken wat dit voor de afzonderlijke agrarische bedrijven betekent. De percelen waarop agrarische bebouwing staat hebben namelijk de bestemming Agrarisch Bedrijf in het bestemmingsplan gehouden. De Raad van State heeft de overige bestemmingen, waaronder de bouw van Marickenzijde, wel goedgekeurd.

De gemeente en provincie zijn teleurgesteld over deze uitspraak. De inzet is om een ontwikkelingsgericht bestemmingsplan te maken voor natuur (320 hectare Ecologische Hoofdstructuur), recreatie (180 hectare) en woningbouw (950 woningen) tussen Mijdrecht, Wilnis, Vinkeveen en Waverveen.
De afgelopen jaren is gewerkt aan een plan dat goed is voor de natuur, de inwoners van De Ronde Venen en de regio plus de waterhuishouding. Daarbij is ook rekening gehouden met de positie van de huidige bewoners en gebruikers. Provincie en gemeente zijn zich er van bewust dat voor de agrariërs de omzetting van hun land naar natuur en recreatie een aangelegenheid is die diep ingrijpt in het persoonlijk leven. Daarom is bij toekomstige aankoop uitgegaan van onder meer volledige schadeloosstelling om agrariërs de mogelijkheid te bieden om elders het bedrijf voort te zetten en ze daarbij financieel maximaal tegemoet te komen. Helaas komt dit in de uitspraak niet als relevant gegeven terug.

De stuurgroep Marickenland (provincie Utrecht, gemeente De Ronde Venen, Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht en Staatsbosbeheer) gaat onderzoeken welke consequenties de uitspraak heeft en op welke wijze het project Marickenland een vervolg krijgt.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Uitspraak Raad van State bestemmingsplan Marickenland

De Raad van State heeft op 22 juni uitspraak gedaan over het bestemmingsplan Marickenland in De Ronde Venen. De Raad van State heeft het goedkeuringsbesluit van de provincie vernietigd op de onderdelen Natuur, Recreatie-dagrecreatie en Agrarisch bedrijf. Zowel gemeente als provincie zijn teleurgesteld over de uitspraak van de Raad van … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: