001 - De Baat

Voorkom woninginbraak tijdens vakantie


Geplaatst op: 21 juni 2011

De vakantieperiode staat voor de deur en dat betekent extra aandacht voor het beveiligen van de woning. Het CCV publiceert vandaag de zomertips om de kans op inbraak tijdens de vakantieperiode te verkleinen. De adviezen zijn gebaseerd op het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Naast tips over goed hang- en sluitwerk richten de tips voor 2010 zich ook op het gebruik van nieuwe media.

Wees voorzichtig met sociale media
Inbrekers kijken niet alleen door het raam of bewoners thuis zijn. Nieuwe media zijn een belangrijke inspiratiebron om te checken wie er met vakantie is. Lilian Tieman, programmaleider Veilig Wonen van het Centrum voor Veiligheid en Criminaliteitspreventie: "Ook inbrekers zijn actief op internet. Let op dat je niet vermeldt dat je met vakantie gaat op netwerken als Twitter, Hyves en Facebook. Daarnaast raden wij het inspreken van een vakantieperiode op je voicemail,een melding op je blog of in je elektronische handtekening af."

Geef de woning een bewoonde indruk
Bij het beveiligen van woningen spelen zowel technische maatregelen als het gedrag van bewoners een grote rol. Goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen en deuren verkleint de kans op inbraak aanzienlijk maar ook buren op elkaars huis laten passen en de post laten opruimen zijn effectieve maatregelen. Het is belangrijk de woning een bewoonde indruk te geven, bijvoorbeeld door wat speelgoed in de tuin achter te laten of een kopje op de tafel te laten staan.

Beveilig woning en eigendommen
Tieman: ‘Onderzoek wijst uit dat 80% van de inbraken door gelegenheidsinbrekers wordt gepleegd. Deze inbrekers zijn uit op gemak en snel succes. Ze gebruiken hierbij vaak een schroevendraaier voor het openen van deur of raam.' Uit onderzoek blijkt dat de inschatting of de woning gemakkelijk te kraken is, een belangrijk criterium is voor inbrekers.
Het PKVW is een effectief bewezen instrument om woninginbraak te voorkomen. In 2009 werden 40.000 nieuwe PKVW-certificaten uitgereikt. Het PKVW is daarmee nog altijd het grootste Nederlandse beveiligingsconcept voor woning en omgeving. Een woning die voldoet aan de eisen van PKVW loopt 90% minder kans op inbraak. De vakantietips zijn gebaseerd op de PKVW maatregelen.

Links
Op de website www.politiekeurmerk.nl vinden vakantiegangers in spé een overzicht met tips om veilig op vakantie te gaan.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Politie Regio Utrecht

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Voorkom woninginbraak tijdens vakantie

De vakantieperiode staat voor de deur en dat betekent extra aandacht voor het beveiligen van de woning. Het CCV publiceert vandaag de zomertips om de kans op inbraak tijdens de vakantieperiode te verkleinen. De adviezen zijn gebaseerd op het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Naast tips over goed hang- en sluitwerk richten … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: