Het project ‘WaterRijk Aalsmeer’ is officieel van start gegaan. Het lokale initiatief van betrokken inwoners wordt financieel gesteund door de gemeente Aalsmeer. In eerste instantie is het project bedoeld om basisschoolleerlingen bekend te maken met het Westeinderplassengebied. Zodat ze op latere leeftijd zorgvuldig met de waardevolle natuur en kwetsbare omgeving om zullen gaan.
Vervuiling, (te) hard varen, hard geluid en onveilig gedrag. Het is een kleine opsomming van overlast in het uitgestrekte Westeinderplassengebied in Aalsmeer. Vanuit de gemeente en de politie wordt veel tijd en geld gestoken in het aanspreken en beboeten van de veroorzakers van die overlast.
Beter voorkomen dan genezen
“Wij verwachten met dit programma nog beter in te zetten op preventie”, zegt burgemeester Gido Oude Kotte. “Als we de kinderen in Aalsmeer en Kudelstaart, voordat ze met hun eigen bootje de plas op gaan, kunnen leren dat het voor iedereen en alles in dit gebied het beste is om rustig aan te doen en niet te vervuilen, beïnvloedt dat het gedrag op latere leeftijd ongetwijfeld positief”. De veiligheid en rust in het plassengebied zouden daarbij uiteraard gebaat zijn.
Bezoeken van kinderen gratis voor scholen
Het programma geeft kinderen uit groep 7 of 8 van de basisscholen in Aalsmeer en Kudelstaart onder andere de mogelijkheid om de film ‘WaterRijk Aalsmeer’ te zien en om een rondvaart te maken met Henk van Leeuwen. Ook kunnen bezoeken worden gebracht aan de Watertoren, het Fort Kudelstaart en de Historische Tuin. De kosten van de bezoeken worden gedragen door de gemeente. “We maken het voor onze basisscholen aantrekkelijk om kinderen op locatie te leren over het ontstaan van hun omgeving”, zegt wethouder onderwijs Bart Kabout. “Met die ontstaansgeschiedenis in hun hoofd is het voor de kinderen makkelijker te begrijpen hoe waardevol de natuur en de cultuur in het gebied zijn. Het is ook hartstikke leuk om te weten waarom jouw omgeving eruit ziet zoals hij eruit ziet”.
Partners in het programma
De Stichting Historisch Aalsmeer, oud basisschooldirecteur Jan van Veen en videomaker Ton Offerman zijn vanaf het begin betrokken bij het programma ‘WaterRijk Aalsmeer’. De al bestaande film ‘WaterRijk Aalsmeer’ wordt door Offerman en Van Veen geschikt gemaakt voor leerlingen van de basisschool. Scholen kunnen de film dan gratis gebruiken voor hun verplichte lessen over oriëntatie op jezelf en de wereld.
Kennis bij nieuwe generatie
“Wij willen al jaren een vorm van natuur- en cultuureducatie over de eigen omgeving”, zegt Jan van Veen. “Ik ben erg enthousiast over dit initiatief. Naast heel veel nuttige kennis over het ontstaan van het gebied die wordt overgedragen op een nieuwe generatie, kunnen we er ook voor zorgen dat die nieuwe generatie er alles aan zal doen om het mooie gebied te behouden”. In het programma wordt gesproken van ‘rangers’ voor het Westeinderplassengebied, vergelijkbaar met de rangers van het WWF.
Grotere waterveiligheid en minder overlast
Ook Ferry den Edel die bij de gemeente verantwoordelijk is voor de veiligheid op het water is betrokken. “Mooi initiatief waarbij de kosten voor de baat uit gaan”, zegt Den Edel. “We proberen nu met veel inzet van politie en handhaving om de plassen zo veilig mogelijk te houden met zo min mogelijk overlast voor omwonenden en natuur. Deze inzet op educatie gaat ongetwijfeld een preventieve werking hebben op het moment dat de leerlingen met een eigen bootje de plas op gaan. Dat zou in de toekomst wel eens minder inzet van politie en handhaving kunnen betekenen”.
‘WaterMaand Aalsmeer’
In het collegebesluit over ‘WaterRijk Aalsmeer’ wordt verder gesproken over een WaterMaand Aalsmeer. De maand juni zou daarmee het toneel kunnen worden van allerlei activiteiten zoals een film- of verhalenwedstrijd voor kinderen, het uitreiken van een certificaat voor het beste idee voor een schone/veilige/rustige plas en de terugkeer van ‘Bouw een Bootje’. Jachthavens, milieuorganisaties, (water)politie, jeugd- en jongerenwerk en het bedrijfsleven in Aalsmeer kunnen de ‘WaterMaand Aalsmeer’ aanpakken om hun belangen kenbaar te maken bij bijvoorbeeld rustig varen, geen overlast veroorzaken, geen versterkt geluid laten horen en geen rotzooi achterlaten.