De Baat (2e)

Veilig op vakantie?! Controle van banden is essentieel


Geplaatst op: 16 juni 2011

De zomervakantie gaat weer bijna van start. Werd er met Hemelvaart en Pinksteren flink proefgekampeerd, over een paar weken trekt Nederland er weer op uit; op weg naar de favoriete vakantiebestemming. Veel Nederlanders halen de caravan, camper, bagagewagen of trailer weer uit de stalling. Extra aandacht voor de banden onder recreatievoertuigen is erg belangrijk. Niet alleen voor de verkeersveiligheid, maar ook voor de eigenaren zelf.

Een caravan vertegenwoordigt een behoorlijke waarde. Maar ook de waarde van wat wordt vervoerd met een trailer, zoals boten en paarden, is aanzienlijk. En dan spreken we nog niet eens over de emotionele waarde. “Kampeerders en andere recreanten zijn zich nog steeds onvoldoende bewust van de gevaren van slechte of verouderde banden”, stelt Vereniging VACO, bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche. Als het mis gaat, gaat het goed mis.

Bandenspecialist
Met caravans en andere aanhangers worden over het algemeen niet zo heel erg veel kilometers gereden. Na zes jaar neemt, afhankelijk van het gebruik en de opslag, de kans op uitval van de band sterk toe. Na tien jaar ziet een band er vaak nog prima uit. Maar toch kunnen er gebreken zijn. Juist daarom is het van belang om de banden op tijd door een bandenspecialist te laten nakijken. De kosten van een eventuele nieuwe set banden wegen niet op tegen de schade die ontstaat door een klapband.

Waar dient u op te letten?
In de brochure „Veilig op weg‟ wordt uitgebreid uitgelegd wat er allemaal komt kijken bij banden voor recreatievoertuigen. Mogelijke gebreken, zoals flat-spotting, de uitwerking van ozon, UV-straling en hoge temperaturen op bandenrubber en de juiste bandenspanning passeren onder meer de revue. De brochure is te downloaden op www.vaco.nl of af te halen bij de VACO-bandenspecialist.

VACO-advies Vereniging
VACO adviseert om de banden jaarlijks te controleren door een VACO-bandenspecialist als ze zes jaar of ouder zijn. Na uiterlijk tien jaar moeten de banden uit voorzorg vervangen worden. Aan de hand van de laatste cijfers van de DOT-code op de zijkant van de band kan worden afgelezen hoe oud hij is. Dit staat ook in de brochure beschreven.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Veilig op vakantie?! Controle van banden is essentieel

De zomervakantie gaat weer bijna van start. Werd er met Hemelvaart en Pinksteren flink proefgekampeerd, over een paar weken trekt Nederland er weer op uit; op weg naar de favoriete vakantiebestemming. Veel Nederlanders halen de caravan, camper, bagagewagen of trailer weer uit de stalling. Extra aandacht voor de banden onder … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: