Karwei

Volle kracht vooruit tijdens Admiralencup Uithoorn


Geplaatst op: 14 juni 2011

Al vele jaren is het een waterscouting traditie om met Pinksteren in Uithoorn neer te strijken voor een gevecht tegen de elementen. Met een vlet (u weet wel zo'n zware roeiboot) en een 6-koppige bemanning wordt er gevaren op spier- en windkracht. Dus andere hulpmiddelen zijn daarbij verboden terrein. Ook dit jaar verzamelden zich zo'n 400 scouts vanuit Noord Brabant tot in de kop van Noord-Holland om de tocht der tochten te varen. De Uithoornse Admiralencup werd er dit jaar voor de 27e keer gevaren nog steeds georganiseerd door de plaatselijke scouting Admiralengroep. Toch wonderlijk dat je met een beperkte kern aan vrijwilligers elk jaar weer in staat bent om dit festijn mogelijk te maken. Daarbij moet natuurlijk gemeld worden dat de medewerking van andere vrijwilligers het mogelijk maakte om alle posten langs de route te bemensen. Tijdwaarnemers, Fotograven, EHBO-ers, Etensposters, Worstenuitdelers, Contactpunt, Barbedieners, Schoonmakers, Opbouwers en Opruimers. Ze waren er weer allemaal: Hartelijk dank daarvoor want zonder hun is er geen Admiralencup te organiseren.
De wedstrijd is onder te verdelen in een 70 Km wedstrijdtocht, een 35 Km wedstrijdtocht (leeftijd t/m 16 jaar) en een 35 Km prestatietocht. Die laatste voor iedereen die niet in aanmerking komt voor de 35 Km wedstrijdtocht en 70 Km roeien, jagen, bomen en zeilen net iets te ver vindt. De start op zaterdag bij de Thamerkerk was er één met tegenwind dat lijkt een nadeel maar blijkt als we een heel rondje Uithoorn varen natuurlijk een echt voordeel te zijn. Op de 70 Km gingen zaterdag om 11 uur wel 18 boten van start. Dus was het een flink spektakel om onder de busbrug door te komen en langs het centrum van Uithoorn. De vaarweg naar Vrouwenakker en de Tolhuissluis is er één waar het jagen de ideale (en snelste) manier is om de boot voor te bewegen. Jagen? Jawel, er stappen een aantal Scouts uit de boot en er wordt een heel lang touw vastgemaakt aan de mast en vervolgens lopen de uitgestapte bemanning met een tuig, wat vastgemaakt wordt aan de jaaglijn. Ze trekken de boot voort en blijken elkaar zo ook nog te kunnen inhalen. Wat natuurlijk een hele prestatie is zonder in de knoop te komen. Na de Tolhuissluis verdwijnen de boten uit het zicht om via de Braassemermeer en de Ringvaart koers te zetten naar Aalsmeer (alwaar een etenpost was ingericht). De tegenwind van de start bleek hier de oplossing te zijn om de Ringvaart af te zeilen, al dan niet met extra roeien ondersteund. De eerste twee boten kwamen met behulp van deze wind supersnel langs de voorlaatste post Nieuwe Meersluis. Dan blijft er nog 20 km over door Amsterdam en dan weer terug via de Amstel naar Uithoorn.
Bij de finish bleek dat deze twee boten slechts 2 minuten verschil in vaartijd hadden en dat op 70 km is toch echt een close finish. Winnaars werden voor de tweede keer op rij De Brandaen in een recordtijd van 8 uur 47 minuten en 3 Seconden. Op de voet gevolgd door Tiflo in 8:49:10. Wat ook sneller was dan de oude recordtijd. De nummer 3 (Scouting '63) kwam binnen met een uur achterstand. De laatse boot was een echte vrouwenboot ook van Scouting '63. Geen gespierde kerels maar zes frisse, sportieve en montere dames die de tocht volbrachten om 04:00 in de vroege morgen en een vaartijd van 15:42:29. Toen ze om 22:00 vanaf de Nieuwe Meersluis wegvoeren riepen ze dat ze volledig op schema lagen en met dezelfde volharding zijn dus ook gefinished. Petje af voor jullie doorzettingsvermogen! Ook op de 35 km prestatietocht was er succes voor Scouting '63 want de boot van hun zeeverkenners kwam na 6:43:36 varen met grote voorsprong op de rest binnen. De scouts sloten dit evenement zondags om 11:00 weer af met de prijsuitreiking. De uitreiking van de prijzen werd dit jaar gedaan door de loco-burgemeester van Uithoorn dhr Verheijen. Hierna werd de boel weer ingepakt en vertrok iedereen naar hun thuishaven. Een super geslaagd weekend is wat er achterbleef. En ja, de rest heeft de opruimploeg weer opgeknapt. We hopen natuurlijk dat we ook volgend jaar weer een 28e cup kunnen organiseren maar zien wel dat dit elk jaar moeilijker wordt. Het begint allemaal met de gemeentelijke vergunning om een dergelijk groot evenement te mogen organisen. Of dat gaat lukken zal de tijd leren. Dit jaar konden we weer opgelucht zeggen: We Survived The Admiralencup 2011 !

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Volle kracht vooruit tijdens Admiralencup Uithoorn

Al vele jaren is het een waterscouting traditie om met Pinksteren in Uithoorn neer te strijken voor een gevecht tegen de elementen. Met een vlet (u weet wel zo'n zware roeiboot) en een 6-koppige bemanning wordt er gevaren op spier- en windkracht. Dus andere hulpmiddelen zijn daarbij verboden terrein. Ook … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: