001 - Escaperoom aglemeen
Mijdrechts winkelcentrum Adelhof op de schop

Mijdrechts winkelcentrum Adelhof op de schop


Geplaatst op: 3 maart 2024

Wie al tien jaar niet meer in Mijdrecht is geweest, zal sommige plekken in het centrum niet meer herkennen. Het verpauperde Molenhof is volledig met de grond gelijkgemaakt en vervolgens uit de as herrezen, de Lindeboom heeft een flinke facelift ondergaan en daarnaast hebben meerdere panden wat liefde gekregen. Hoe anders is dat bij winkelcentrum Adelhof, aan de rand van het voormalig Oranje Nassaukwartier in Mijdrecht. Daar heeft de tijd de afgelopen tien jaar -en misschien zelfs wel twintig jaar- op een likje verf na stilgestaan. Niet vreemd dat er winkels vertrokken: het postkantoor, de kapsalon, de bakker, de kledingwinkel en de cafetaria.

Artist impressions: architektenbureau H.W. van der Laan

Kortgeleden vertrok ook één van de twee supermarkten. Na Super de Boer en de Plus vestigde Aldi zich in Adelhof, na een groot aantal jaren in een loods achter het voormalige winkelcentrum Molenhof, maar inmiddels vertrok de Duitse grootgrutter naar een nieuw pand op het Mijdrechtse bedrijventerrein. Overigens tot grote ergernis van eigenaar Alma Vastgoed van het winkelcentrum Adelhof. Zij procederen inmiddels tot de hoogste bestuursrechter van Nederland: de Raad van State om de omgevingsvergunning van de nieuwe Aldi in te laten trekken. Of Alma gelijk krijgt in zijn bezwaren, moet blijken uit de uitspraak van de Raad van State over een aantal weken. Eerder kreeg de vastgoedeigenaar ongelijk in een beroep bij de rechtbank Midden-Nederland. "Wat de uitkomst ook is, ik vind dit echt slappe hap van de gemeente De Ronde Venen” zei de Alma-directeur volgens het AD nog na de zitting. "Ik ben niet blij. Ze hadden die vergunning ook niet kunnen geven." De directeur vindt dat dergelijke detailhandel niet thuishoort op een bedrijventerrein.

Rigoureuze verbouwing

De leegstand forceert Alma om het winkelcentrum in een nieuwe jas te steken. "Ik kan niet anders. Het moet wel om leegstand te voorkomen." Het wordt waarschijnlijk een rigoureuze verbouwing, met een prominente plek voor de momenteel flink verouderde Lidl. Zowel de winkelcentrumeigenaar als de Lidl willen momenteel nog weinig kwijt, maar de vergunningen zijn inmiddels door de gemeente verleend. Als de plannen worden uitgevoerd zoals in de vergunningen wordt beschreven, wordt de Lidl een stuk groter. Aan de voorzijde van het winkelcentrum is ruimte voor onder meer de bar, de viswinkel, de pizzeria en de dierenwinkel. Dit lint begint al ter hoogte van waar nu ongeveer de ingang van de Lidl zit. De ingang van de supermarkt komt onder een prominente opbouw ter hoogte van de huidige nonfood-ruimte, alles ontworpen door het Mijdrechtse architectenbureau H.W. van der Laan. De winkel beslaat op die manier van links tot rechts de gehele achterkant van het winkelcentrum: zo'n 1800 vierkante meter.

Nieuwe grote winkel

De eveneens Duitse Lidl maakt uiteraard van de gelegenheid gebruik om alles te vernieuwen. Er komen flink wat winkelschappen en gangpaden bij. Er blijven vier kassabanden. Maar wie zichzelf vaak ongeduldig ziet eindigen achter een huisvader die boodschappen lijkt te doen voor de hele maand en nog niet eens alle producten op de band heeft liggen wanneer de pakken melk op dat miezerige stukje na de caissière al bijna ter aarde storten: er is hoop. Op de tekeningen is namelijk te zien dat er zo'n zeven zelfscans geplaatst worden.

Zowel eigenaar Alma als de Lidl laten niet los wanneer dit alles moet gaan plaatsvinden: "Het is nu nog te vroeg om met concrete informatie te komen" zegt een woordvoerder van de Lidl. Navraag leert dat nog niet alle huidige huurders van Adelhof op één lijn zitten. Mogelijk wacht de eigenaar de uitspraak van de Raad van State af. Maar één ding is zeker: als de plannen doorgaan, krijgt het winkelcentrum uit 1960 eindelijk zijn welverdiende opknapbeurt.

 
Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Mijdrechts winkelcentrum Adelhof op de schop

Wie al tien jaar niet meer in Mijdrecht is geweest, zal sommige plekken in het centrum niet meer herkennen. Het verpauperde Molenhof is volledig met de grond gelijkgemaakt en vervolgens uit de as herrezen, de Lindeboom heeft een flinke facelift ondergaan en daarnaast hebben meerdere panden wat liefde gekregen. Hoe … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: