Het voorjaar is begonnen. Hét moment voor velen om lekker naar buiten te gaan. Helaas is dit voor een grote groep mensen niet zo vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld omdat ze door een psychische kwetsbaarheid niet alleen de straat op durven. Of omdat ze door de leeftijd of een lichamelijke beperking slecht ter been zijn. Voor hen kan een maatje net dat duwtje in de rug geven om toch de deur uit te gaan. Gewoon, door samen te gaan.
Vrijwilligersorganisatie Handjehelpen koppelt kinderen en volwassenen met een beperking of (psychische) kwetsbaarheid aan mensen die graag wat steun willen bieden. Ze zien dat meer dan de helft van de openstaande hulpvragen mensen betreft die met een maatje naar buiten willen gaan. Dit zijn niet alleen volwassenen en ouderen, maar ook kinderen die door omstandigheden te weinig buiten komen.
Een maatje maakt een groot verschil
Het verhaal van Utrechtse vrijwilliger Simon (45) laat zien hoe groot de impact van een maatje kan zijn. Simon is maatje van Kees (49), die door een angststoornis niet alleen de straat op durfde. Vooral drukke plekken vindt hij moeilijk. Als hij samen met Simon is, zijn de angstgevoelens weg. Samen bezoeken ze musea of gaan ze lunchen op een terras. Simon ziet dat Kees zijn zelfvertrouwen groeit. Simon: “Ik ken Kees inmiddels een jaar en ik zie dat hij steeds meer durft. Hij is zelfs een keer alleen naar een concert geweest, dat was voor hem echt een overwinning.”
Ook Geeske (84) zocht een maatje om wat vaker naar buiten te gaan. Ze loopt moeilijk en heeft problemen met haar zicht. Geeske: “Als je niet uitkijkt, word je dan zo iemand die altijd maar alleen op haar kamer zit. Ik heb iemand nodig die mij af en toe naar buiten bonjourt.” Vrijwilliger Monique komt wekelijks bij haar op bezoek. “Ik kom echt voor de gezelligheid en bij voorkeur gaan we samen naar buiten. Even naar de winkel of het parkje. Soms staat ze al met haar jas aan als ik kom en soms ziet ze er tegenop om naar buiten te gaan. Dan kom ik gewoon even op de thee. Zo heeft ze toch wat aanspraak en vrolijkt ze wat op.”
Help een buurtgenoot uit De Ronde Venen
Ook in De Ronde Venen zijn veel mensen op zoek naar een maatje om mee de deur uit te gaan. Regiocoördinator Jessy vertelt: “Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand liever niet alleen naar buiten gaat. Als maatje kan je net dat extra beetje vertrouwen geven, een duwtje in de rug.”
Een greep uit de actuele hulpvragen uit De Ronde Venen:
- Willem (49) is een vriendelijke man met autisme. Hij is sportief en een echte dierenliefhebber, vooral katten. Hij wil graag met iemand leuke dingen doen. Wandelen, fietsen, samen iets bezoeken of eens gezellig praten. Ga jij gezellig met de actieve Willem op pad?
- Meneer Sentjes (83) heeft altijd een goede baan gehad. Helaas was hij hier altijd zo druk mee dat hij weinig sociale contacten heeft opgebouwd. Inmiddels heeft hij beginnende dementie. Meneer zou graag een goed gesprek met iemand voeren en uitstapjes ondernemen. Ook wil hij graag fietsen, wandelen of naar de markt gaan.
- Eddie (12) is een stoere jongen die dol is op vissen. Hij woont nog niet zolang hier in de buurt en zou graag andere jongeren leren kennen waar hij af en toe mee kan vissen. Gooi jij een hengeltje met hem uit?
Zet jij je ook in voor een dorpsgenoot deze lente en ga je samen naar buiten? Kijk op de website voor vrijwilligerswerk in De Ronde Venen of neem contact op met Jessy van Wijngaarden, 06-82094607, jvanwijngaarden@handjehelpen.nl.
Over Handjehelpen
De vrijwilligers en stagiairs van Handjehelpen ondersteunen kinderen en volwassenen met een chronische ziekte, beperking of gedrag dat om extra aandacht vraagt. Wij zijn er ook voor (overbelaste) mantelzorgers. We zorgen voor de juiste match tussen hulpvrager en vrijwilliger of stagiair en begeleiden waar nodig. Voor onze hulp is geen indicatie nodig. Handjehelpen bestaat dit jaar 45 jaar en is actief in zestien gemeenten in de provincies Utrecht en Noord-Holland. Zie ook: www.handjehelpen.nl