001 - Homan Zonnepanelen

Hardzeilerij om de geuzenpenning


Geplaatst op: 8 juni 2011

Komende zaterdag 11 juni en zondag 12 juni zijn de Kleine Plas en de Zuidplas van de Vinkeveense Plassen het decor van een evenement waarin zeilende historische bedrijfsvaartuigen, zoals Westlanders en Kagenaars, de hoofdrol zullen spelen.

Vanaf de steigers van Zeilschool de Vinkeveense Plassen aan de Herenweg 144 te Vinkeveen starten de circa 15 schepen op zaterdag rond 14.30 uur en op zondag rond 11.30 uur hun strijd om de fel begeerde Geuzenpenning. De route die gevaren zal worden is uitgezet over de Kleine Plas en de Zuidplas van de Vinkeveense Plassen en over de Geuzensloot. Voor zich spreekt dat (op een enkele plek na waar de vaarboom gebruikt mag worden) alles gezeild moet worden. Extra handicap voor de schippers en hun bemanningsleden is het feit dat de brug in de Provinciale weg, tussen de Zuidplas en de Kleine Plas niet bediend zal worden. Als de schepen deze brug passeren zal de mast gestreken moeten worden om direct na het passeren de mast weer zo snel als mogelijk op te zetten.

De wedstrijdleiding is ook dit jaar weer in handen van Siemon Medema, een van de laatste schippers die nog beroepsmatig met Turf heeft gevaren.

Belangstellenden kunnen de start (rond 12.00 uur) en finisch van dichtbij meemaken vanaf het terras Het Voordek welke is gelegen in de haven van Vinkeveen Haven (Herenweg 144) en welke gedurende het Pinksterweekend tussen 10.00 en 19.00 uur geopend zal zijn.

Zeilschool de Vinkeveense Plassen zal zelf met drie van haar schepen deelnemen aan de wedstrijden. Deze schepen worden door de Zeilschool de Vinkeveense Plassen / Vinkeveen Haven ingezet bij haar activiteiten zoals bedrijfsuitjes, familiereunies, schoolkampen. Het is zelfs mogelijk onder begeleiding van een schipper een wedstrijd te varen met uw collega's waarbij er meerdere schepen ingezet kunnen worden.

De "Hardzeilerij om de Geuzenpenning" wordt in nauwe samenwerking met de Zeilschool de Vinkeveense Plassen jaarlijks georganiseerd door de werkgroep Kleine Zeilvaart van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig en vind altijd plaats in het Pinksterweekend. De werkgroep stelt zich ten doel het behouden van de kleinere historische bedrijfs-vaartuigen zoals Westlanders, Kagenaars, Zand- en Rietaken en dergelijke. Geprobeerd wordt dit doel te bereiken door de bezitters van deze voormalige vrachtscheepjes te adviseren bij de restauratie van hun schip en hen te bewegen deel te nemen aan evenementen zoals de Westlander Zeildagen in Warmond, de jaarlijkse Turfrace tussen Warmond en Vinkeveen en de Hardzeilerij om de Geuzenpenning in Vinkeveen. Daarnaast is er jaarlijks een vaartocht in een gebied waarin deze scheepjes in het verleden een onmisbare schakel waren in het vervoer.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Hardzeilerij om de geuzenpenning

Komende zaterdag 11 juni en zondag 12 juni zijn de Kleine Plas en de Zuidplas van de Vinkeveense Plassen het decor van een evenement waarin zeilende historische bedrijfsvaartuigen, zoals Westlanders en Kagenaars, de hoofdrol zullen spelen. Vanaf de steigers van Zeilschool de Vinkeveense Plassen aan de Herenweg 144 te Vinkeveen … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: