001 - Week van de ontmoeting

Regenboogevenement hoogtepunt van toerismebeleid Aalsmeer


Geplaatst op: 7 juni 2011

Van 29 juni tot en met 3 juli 2011 vindt het Nationaal Regenboogevenement plaats op diverse plassen in Utrecht, Noord- en Zuid-Holland. Gertjan van der Hoeven, wethouder toerisme van Gemeente Aalsmeer, kijkt met veel enthousiasme uit naar dit zeilevenement. "In nauwe samenwerking met het bedrijfsleven en Watersportvereniging Aalsmeer werken we aan de uitvoering van het toerismebeleid van de gemeente. Deze zeilrace is daar een prachtig onderdeel van."

Op vrijdag 1 juli doet het Regenboogevenement de Westeinderplassen aan. Voorafgaand aan de zeilwedstrijd wordt een ochtendprogramma georganiseerd voor kinderen uit groep zeven van een aantal basisscholen, waarbij de kinderen onder andere zeilles krijgen en een puzzeltocht maken. In de middag vormt Surfeiland Vrouwentroost het decor voor tal van activiteiten. Men kan de Regenbogen bezichtigen en genieten van een demonstratie van de waterskivereniging en de brandweer. De zeilrace, die om twee uur van start gaat, is te volgen via grote schermen in de centrale tent. Tegen vijf uur vindt hier ook de prijsuitreiking plaats, gevolgd door een afsluitende borrel met muzikale omlijsting. Van der Hoeven: "We hebben de commissaris van de koningin in Noord-Holland, Johan Remkes, bereid gevonden de prijzen uit te reiken. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Ook in andere provincies zijn de commissarissen van de koningin bij het evenement aanwezig, waarmee het provinciale karakter van het evenement goed tot zijn recht komt."

Grote inzet ondernemers
"De basis voor deelname aan het Regenboogevenement is gelegd door mijn voorganger Jaap Overbeek", vervolgt Van der Hoeven. "Hij heeft ervoor gezorgd dat Aalsmeer lid is geworden van het Utrechts-Hollands plassenberaad. Medio vorig jaar hebben we de toezegging gedaan om een Regenboog te adopteren. En al snel bleek dat het Aalsmeerse bedrijfsleven, Watersportvereniging Aalsmeer en de Stichting Westeinder Zeilwedstrijden zich vol enthousiasme ontfermden over het initiatief. Het is geweldig om te zien hoe het evenement, oorspronkelijk een initiatief van de gemeente, nu opgepakt en naar een hoger niveau getild wordt door Aalsmeerse ondernemers, vrijwilligers en liefhebbers van de watersport. De Stichting Walevenement Aalsmeer heeft veel sponsoren bereid gevonden om het evenement financieel te ondersteunen en daardoor mogelijk te maken. Door de grote inzet van alle betrokken, is het voor de gemeente mogelijk om in de toekomst een stapje terug te doen in de organisatie van het evenement. We blijven natuurlijk wel betrokken in de samenwerking met alle andere gemeenten en organisaties voor wat betreft de promotie van het Hollands-Utrechts Plassengebied. Dat is en blijft de basis van het Regenboogevenement."

Toerisme hoog op de agenda
Wethouder Van der Hoeven benadrukt dat het regenboogevenement geen op zichzelf staand project is. "In nauw overleg met het bedrijfsleven is de gemeente Aalsmeer bezig handen en voeten te geven aan het toerismebeleid op de lange termijn. Aalsmeer staat bekend als Bloemendorp, maar we willen het ook op de kaart zetten als Waterdorp. Het college ziet namelijk goede kansen om toerisme en recreatie als een van de economische pijlers voor Aalsmeer te ontwikkelen. We hebben al een aantal stappen gezet om het toerisme in de gemeente te bevorderen. Sinds een aantal jaar werkt Aalsmeer samen met de gemeenten in het Hollands-Utrechts Plassengebied om het varen in het Groene Hart te promoten, dit jaar sluit Aalsmeer aan op een eerder uitgezet sloepennetwerk in de regio en dankzij de onlangs geplaatste watersportborden langs de Ringvaart, kunnen recreanten in één oogopslag zien in welk deel van de Westeinder ze zich bevinden."

Aandacht voor cultuurhistorie
Voor de toekomst heeft Van der Hoeven nog voldoende ideeën en plannen. "Binnenkort worden de passantenvoorzieningen aan het Praamplein verbeterd. Maar behalve voor watersporters, heeft de gemeente ook veel te bieden aan liefhebbers van cultuurhistorie en architectuur. Denk hierbij niet alleen aan de watertoren, maar ook aan de Historische Tuin, de voormalige veilinggebouwen, de Stelling van Amsterdam, Calslagen en de vele gebouwen die Berghoef heeft ontworpen. Volgens mij liggen er voor het toerisme enorme kansen op het gebied van nieuwe media, die nu nog nauwelijks benut worden. Zou het niet geweldig zijn wanneer een bezoeker die langs al die monumentale panden fietst, via zijn smartphone direct toegang heeft tot achtergrondinformatie over het gebouw? Het is een grote wens van mij om de mogelijkheden op dit gebied verder uit te zoeken en te benutten."

Ervaren zeilers
Maar het eerste punt op de toeristische agenda is het Regenboogevenement. Welke verwachtingen heeft de wethouder eigenlijk van de zeilrace? "Behalve dat het een geweldig evenement wordt, hoop ik natuurlijk dat we een prijs kunnen winnen. De bemanning, bestaande uit Marc Blees, Joost Houweling en Hilbert van Dijk, heeft haar sporen verdiend in het Nederlandse wedstrijdzeilen en heeft nauwe banden met Aalsmeer. Het is een eer dat zij Aalsmeer willen vertegenwoordigen. De wedstrijd nog winnen ook, zou een extra feestelijk tintje geven aan de festiviteiten."

Voor meer informatie over het evenement en het programma:
www.nationaalregenboogevenement.nl
www.walevenementaalsmeer.nl

Door Marret Los

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente Aalsmeer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Regenboogevenement hoogtepunt van toerismebeleid Aalsmeer

Van 29 juni tot en met 3 juli 2011 vindt het Nationaal Regenboogevenement plaats op diverse plassen in Utrecht, Noord- en Zuid-Holland. Gertjan van der Hoeven, wethouder toerisme van Gemeente Aalsmeer, kijkt met veel enthousiasme uit naar dit zeilevenement. "In nauwe samenwerking met het bedrijfsleven en Watersportvereniging Aalsmeer werken we … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: