001 - De Baat
Slachtoffer van dodelijke beroving in parkeergarage Vinkeveen werd al langer gevolgd door horlogedieven

Slachtoffer van dodelijke beroving in parkeergarage Vinkeveen werd al langer gevolgd door horlogedieven


Geplaatst op: 8 mei 2024

De man die vijf maanden geleden door een horlogedief werd doodgestoken in een parkeergarage in Vinkeveen, werd al langer gevolgd door criminelen die het op zijn kostbare uurwerk hadden voorzien. Dat werd bekend tijdens een eerste voorbereidende zitting tegen de vermeende opdrachtgever van de fatale beroving. Volgens het OM maakt deze man deel uit van een criminele organisatie die vaker berovingen pleegt.

De 23-jarige Rotterdammer Marouan B. gaf volgens het Openbaar Ministerie (OM) opdracht voor het plaatsen van een baken onder de auto van het slachtoffer. Daarna zocht hij via Snapchat mensen die de beroving wilden uitvoeren. Hij zou daarvoor een account met de gebruikersnaam 'Binco' hebben gebruikt. 'Binco' deed een oproep of iemand beschikbaar was voor een 'klokrace' op 4 december.

Degenen die zich hadden aangemeld moesten naar ene 'Adje' komen voor nadere details. Voor het plakken van het baken en de diefstal van het horloge en de sporttas met inhoud van het slachtoffer stelde Binco een beloning in het vooruitzicht.

Het slachtoffer was een bekende in de Amsterdamse partyscene. De 29-jarige Lorenzo organiseerde feesten en evenementen en woonde pas kort in appartementencomplex aan de Pijlstaartlaan in Vinkeveen. Hij wilde met zijn auto naar de sportschool gaan toen hij in de parkeergarage werd overvallen.

Zwijgen

Marouan B. wil op advies van zijn advocaat niets over de beschuldigingen zeggen. Zijn advocaat had te weinig tijd gehad om de recente stroom bevindingen uit het grotendeels digitale onderzoek te bestuderen en met zijn cliënt te bespreken. Maar volgens hem zouden meer personen achter de naam 'Binco' schuil kunnen gaan.

Maar de officier van justitie somde een hele reeks onderzoeksresultaten op waaruit blijkt dat hij wel degelijk achter de naam Binco schuilgaat. Zo zijn zijn telefoonnummers en internetadres daar direct aan te koppelen. Nadat de beroving in Vinkeveen gruwelijk was misgegaan, zocht hij met de telefoon van zijn zusje naar nieuwsberichten daarover.

Medeverdachten

De rechtbank besliste dat B. net als de andere twee verdachten in de zaak vast blijft zitten. Hun zaak werd eerder vandaag behandeld. De 19-jarige Koen B. uit Maarssen, die het slachtoffer heeft doodgestoken, wordt half juni ter observatie opgenomen in het Pieter Baan Centrum.

Het verzoek van medeverdachte Tyrese H. uit Almere om de rechtszaak in vrijheid af te mogen wachten werd door de rechtbank afgewezen. Volgens zijn advocaat is er te weinig bewijs tegen haar client. Maar daar zijn de rechtbank en het OM het niet mee eens.

Volgens het OM was hij de de enige gebruiker van de Renault Clio die bij de beroving van Lorenzo werd gebruikt. Bovendien blijkt uit camerabeelden dat hij eerder die dag een soortgelijke broek met opvallende print droeg als de bestuurder van de auto op de parkeerplaats in Vinkeveen.

Koen B. heeft verklaard dat hij het mes van de chauffeur heeft gekregen en uit onderzoek van de telefoon van de verdachten blijkt dat hun toestellen kort voor de fatale beroving tegelijkertijd op een verdacht adres aan de Numankade in Amsterdam waren, terwijl ze daar niets te zoeken hadden.

Tyrese H. heeft tot nu toe steeds gezwegen over de verdenkingen en de bewijzen tegen hem. Hij heeft geen alibi of een alternatief scenario gegeven. In de rechtbank wilde hij vandaag weer niets zeggen, zelfs niet hoe het met hem gaat in de gevangenis.

Vervolg

Het zal maanden duren voor de rechtbank de zaak tegen de drie verdachten kan afronden. Het grootschalige politieonderzoek naar de fatale beroving zit volgens de officier van justitie in de afrondende fase, maar het einddossier is pas over drie maanden klaar. Daarnaast moet er worden gewacht op het rapport van de deskundigen van het Pieter Baan Centrum en kan de verdediging nog vragen om aanvullend onderzoek.

De behandeling van de zaak wordt vervolgd op 16 juli. Het gaat dan opnieuw om een tussenzitting in het zaak, een zogenoemde pro forma.


Bron: RTV Utrecht

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Slachtoffer van dodelijke beroving in parkeergarage Vinkeveen werd al langer gevolgd door horlogedieven

De man die vijf maanden geleden door een horlogedief werd doodgestoken in een parkeergarage in Vinkeveen, werd al langer gevolgd door criminelen die het op zijn kostbare uurwerk hadden voorzien. Dat werd bekend tijdens een eerste voorbereidende zitting tegen de vermeende opdrachtgever van de fatale beroving. Volgens het OM maakt … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: