Xanne van Lijf wint brons op erg sterk bezet EK-18

Geplaatst op: 3 juli 2024

Afgelopen dagen werden in Bulgarije de Europese kampioenschappen onder de 18 jaar gehouden. Omdat sinds lange tijd er ook weer Russische judoka’s onder de neutrale vlag mee mochten doen, was het een uitzonderlijk zwaar bezet toernooi. Van de zestien Nederlandse judoka’s die afreisden naar Sofia, wist alleen Xanne van Lijf  uit Wilnis van TopJudo Amsterdam en Judoclub Amstelveen een plek op het podium te bemachtigen. Op zondag sloot TeamNL het toernooi af met een knappe vijfde plek in het mixed team toernooi, waarbij Xanne ook een plek in het team had gekregen.

Op dit zwaar bezette EK verschenen maar liefst 511 judoka’s uit 44 verschillende landen op de tatami. De vier geselecteerde judoka’s van TopJudo Amsterdam hebben in dat veld gevochten voor wat ze waard waren.

Voor Xanne van Lijf (16), was het de tweede keer dat zij afreisde naar een EK. Xanne, meervoudig Nederlands kampioene en 3e op het afgelopen WK en EK judo afgelopen jaar kwam op de zaterdag in actie in de -70 kg. De eerste twee wedstrijden won ze vrij gemakkelijk van een Deense en een Bulgaarse, waarna ze in de kwartfinale ze in een houtgreep terecht kwam van de uit Oekraine afkomstige Anna Oliinyk-Korniiiko. Via de repechage vocht Xanne zich terug tot de strijd om het brons, na winst op een Spaanse, een Luxemburgse en een gediskwalificeerde Bulgaarse tegenstander. De bronzen medaille van Xanne was de enige Nederlandse plak op dit EK.  Xanne is afkomstig van Judoclub Amstelveen.

Afgelopen dagen werden in Bulgarije de Europese kampioenschappen onder de 18 jaar gehouden. Omdat sinds lange tijd er ook weer Russische judoka’s onder de neutrale vlag mee mochten doen, was het een uitzonderlijk zwaar bezet toernooi. Van de zestien Nederlandse judoka’s die afreisden naar Sofia, wist alleen Xanne van Lijf  … Lees meer »