001 -Family

Maak kennis met de veensteekmachine


Geplaatst op: 26 mei 2011

Dit jaar staat de tijdelijke tentoonstelling van Museum De Ronde Venen geheel in het teken van de veensteekmachine. Een tentoonstelling die je niet mag missen!

"Uitstekend werk... Diepgravende expositie over de laatste veensteekmachine van Nederland" bevat uniek en niet eerder vertoond materiaal, zoals de originele aankoopakte van de eerste machine en heel veel nooit eerder vertoonde historische foto's van de diverse veensteekmachines die dienst hebben gedaan in Vinkeveen. Er is historisch filmmateriaal van de veensteekmachines in bedrijf op de plassen, toen nog aangedreven door stoom. Via een interactieve computer maak je kennis met oude baggeraars die je vertellen over het zware werk op de machine.

De veensteekmachine is de laatste volledig in tact gebleven van zijn soort in Nederland. Van 1895 tot 1975 is hij gebruikt voor het steken en baggeren van laagveen ten behoeve van de productie van turf. De metershoge en krachtige machine hapte met enorme messen grote stukken veen weg, tot wel zes meter diepte. Waar de machine het veen heeft weggehaald, is water overgebleven. Zo zijn de Vinkeveense plassen ontstaan. Nu is de machine de laatste representant van de 800 jaar durende turftijd in Vinkeveen en omstreken. De veensteekmachine bekleedt als zodanig niet alleen een sleutelpositie in de lokale en regionale geschiedenis, maar ook in de nationale cultuurgeschiedenis.

Heb je "Uitstekend werk..." nog niet gezien? Kom dan naar Museum De Ronde Venen en bekijk het niet eerder vertoonde materiaal, en leer de veensteekmachine en haar baggeraars kennen.

 

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Maak kennis met de veensteekmachine

Dit jaar staat de tijdelijke tentoonstelling van Museum De Ronde Venen geheel in het teken van de veensteekmachine. Een tentoonstelling die je niet mag missen! "Uitstekend werk... Diepgravende expositie over de laatste veensteekmachine van Nederland" bevat uniek en niet eerder vertoond materiaal, zoals de originele aankoopakte van de eerste machine … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: