001 -Family

Toename van spinselrag in Aalsmeer


Geplaatst op: 26 mei 2011

Door het warme weer van de afgelopen weken hebben de eitjes van de spinselmot zich sneller als anders ontwikkeld tot rupsen.
De eitjes van de spinselmot (of stippelmot) overwinteren op bomen en struiken. Als het weer warmer wordt in het voorjaar, komen er rupsen uit deze eitjes. Tevens ontwikkelt zich een beschermend spinrag. Deze spinselrag beschermt de rupsen tegen hun natuurlijke vijanden en ondertussen voeden de rupsen zich met het jonge blad. Nu is dit duidelijk zichtbaar doordat complete struiken kaalgevreten zijn en overdekt worden door spinselrag.

Benauwend beeld
Het spinselrag kan een benauwend beeld geven, maar levert geen gevaar op voor de gezondheid en voor de bomen en struiken. De rupsen zijn een belangrijke voedselbron voor jonge vogels. Met warm weer groeien de rupsen in enkele weken uit tot kleine stippelvlinders. Zodra deze rupsen en vlinders de struiken verlaten hebben, herstellen deze struiken zich en ontwikkelen weer nieuw blad, zodat er in de zomer niets meer van te zien is. De explosie van dit spinselrag is heftiger dan de afgelopen jaren.

 

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Toename van spinselrag in Aalsmeer

Door het warme weer van de afgelopen weken hebben de eitjes van de spinselmot zich sneller als anders ontwikkeld tot rupsen. De eitjes van de spinselmot (of stippelmot) overwinteren op bomen en struiken. Als het weer warmer wordt in het voorjaar, komen er rupsen uit deze eitjes. Tevens ontwikkelt zich … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: