Maatschappelijke stages (MaS) een nieuw schoolvak!


Geplaatst op: 24 mei 2011

Vanaf schooljaar 2011-2012 zijn alle scholieren in het Voortgezet Onderwijs wettelijk verplicht om minimaal 30 uur Maatschappelijke Stage (MaS) te doen gedurende hun schoolloopbaan. Volgend schoolseizoen is MaS daardoor een vast onderdeel van de middelbare schoolopleiding.
Dit betekent tegelijkertijd dat er in de regio Amstelland stageplaatsen gezocht worden om alle leerlingen te voorzien van een geschikte vrijwilligersjob.
Tijdens hun MaS verrichten leerlingen vrijwilligerswerk, zoals helpen in een buurthuis, sportactiviteiten organiseren of werken op een zorgboerderij. Soms zet een school zelf een activiteit op, zoals het opruimen van de buurt of het organiseren van een evenement voor een goed doel.
Jongeren kunnen zo tijdens hun schooltijd kennismaken met de samenleving en daaraan een onbetaalde bijdrage leveren.

Mas biedt veel kansen
Leerlingen ervaren door MaS wat het betekent om iets voor een ander te doen en bovendien ontmoeten zij nieuwe mensen.
De vrijwilligersorganisatie/stageaanbieder kan voordeel halen uit de frisse blik en creativiteit van jongeren.
De samenleving heeft baat bij (jonge) mensen die in staat zijn om over de grenzen van hun eigen wereld heen te kijken en het normaal vinden om belangeloos iets voor een ander te doen.
De maatschappelijke stage biedt bedrijven ook kansen om maatschappelijk betrokken te ondernemen. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld de rol van stagebegeleider op zich nemen. Ook kan een bedrijf materiaal en kennis leveren t.b.v. MaS. Met maatschappelijk betrokken ondernemen kan een organisatie haar imago versterken.

Stageplaatsen gevraagd: Doet u ook mee?
In het geval vrijwilligersorganisaties/bedrijven passende klussen/aanbiedingen hebben voor de MaS kunnen zij kunnen contact opnemen met de stagemakelaars van Vrijwilligerscentrale Cardanus:
Voor Aalsmeer: Jacqueline Valkenburg, 0630722404, jvalkenburg@cardanus.nl;
Voor Uithoorn: Rob Brink, 0620730223, rbrink@cardanus.nl


Functie Stagemakelaar Cardanus
Vrijwilligerscentrale Cardanus heeft in het ‘MaS-Amstelland project' de functie van maatschappelijk stagemakelaar gekregen. De gemeenten Aalsmeer, Uithoorn, Amstelveen en Ouder-Amstel hebben daartoe opdracht gegeven. De maatschappelijk stagemakelaar is er vooral om de stageaanbieders te ondersteunen in het hele MaS proces. Vraag en aanbod worden door middel van matchen en bemiddelen samengebracht. De stagemakelaar adviseert over mogelijke manieren van begeleiden van stagiairs en biedt ondersteuning bij het bedenken, beschrijven en aanbieden van stageplekken. Daarnaast biedt de stagemakelaar regelmatig MaS gerelateerde deskundigheidstrainingen aan of organiseert informatiebijeenkomsten met stageaanbieders over het verloop van het proces.

Project MaS-Amstelland
In de regio Amstelland (Aalsmeer, Amstelveen, Ouder-Amstel en Uithoorn) werken alle voortgezet onderwijsscholen (KKC, HWC, Amstelveen College, Panta Rhei, Thamen, Alkwin, Westplas Mavo, de Groenstrook), gemeenten en de stagemakelaars van Vrijwilligerscentrale Cardanus samen om de invulling van MaS door leerlingen goed te laten verlopen.
Ten behoeve van het MaS-Amstelland project is de website
www.mas-amstelland.nl ontwikkeld met daarop alle relevante en meest recente informatie over MaS voor zowel leerlingen, scholen als stageaanbieders.

Leerling van vandaag is de vrijwilliger van morgen
Het is belangrijk dat een leerling een stage doet die bij hem of haar past. Op die manier leert hij/zij er het meest van: verantwoordelijkheid dragen, samenwerken en een nieuwe uitdaging aangaan. Soms blijven jongeren zich na hun stage vrijwillig voor de organisatie inzetten. Of ze maken hun ouders enthousiast voor de organisatie waar zij stage hebben gelopen.

Vacaturebank Stagerage
Vrijwilligerscentrale Cardanus onderhoudt de maatschappelijke stagevacaturebank Stagerage. Amstelland leerlingen, docenten en deelnemende stageaanbieders hebben toegang tot deze vacaturebank.

In Stagerage staat al een groot aanbod aan gevarieerde stageplekken. De beschikbare stageplaatsen lopen allemaal via de vacaturebank. Wanneer een stageplek bezet is, is dat te zien in Stagerage en heeft het dus geen zin meer heeft om bij deze organisatie te vragen naar een stageplek. Omdat leerlingen in eerste instantie vanuit school verplicht zijn om in Stagerage te kijken voordat ze eventueel zelf gaan zoeken, betekent dit concreet voor stageaanbieders dat zij minder vaak door grote aantallen individuele leerlingen benaderd zullen worden voor stageplaatsen. Het is de bedoeling dat een stageaanbieder de leerling in het geval hij/zij buiten Stagerage om komt vragen naar een stageplek, terugverwijst naar de vacaturebank.

De deelnemende scholen plannen de MaSperiodes voor hun leerlingen heel verschillend. Sommige scholen roosteren de leerlingen een week vrij om hen de gelegenheid te geven een MaS te doen. Andere scholen geven de leerlingen als opdracht een MaS te doen in hun vrije tijd. Dit betekent dat zowel kortdurende als langere klussen geschikt zijn om aan te bieden als MaS.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Maatschappelijke stages (MaS) een nieuw schoolvak!

Vanaf schooljaar 2011-2012 zijn alle scholieren in het Voortgezet Onderwijs wettelijk verplicht om minimaal 30 uur Maatschappelijke Stage (MaS) te doen gedurende hun schoolloopbaan. Volgend schoolseizoen is MaS daardoor een vast onderdeel van de middelbare schoolopleiding. Dit betekent tegelijkertijd dat er in de regio Amstelland stageplaatsen gezocht worden om alle … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: