Ruim zestig inwoners van de flats (Europarei) waren 21 januari naar de bewonersbijeenkomst gekomen in De Scheg om samen met de burgemeester, brandweer, politie, manager boa’s en de nieuwe jongerenwerkers te praten over de onrustige jaarwisseling daar.
Initiatiefnemer van de avond was burgemeester Pieter Heiliegers, Hij wilde met de flatbewoners in gesprek om meerdere redenen: “Zij zijn begrijpelijk boos en verdrietig. Het is goed om van hen te horen hoe zij terugkijken op de nacht. Maar de bijeenkomst is er ook om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden en om ideeën van hen te horen hoe de veiligheid structureel verbeterd kan worden. Zij zijn immers de bewoners en weten als geen ander wat er speelt.”
Autobranden
Het is bij de Europarei niet voor de eerste keer dat het misgaat met Oud & Nieuw. In 2020 waren er autobranden en werden vele bushokjes gesloopt. In 2022 was er een grote brand in ‘t Buurtnest. Tijdens de laatste editie vlogen zes auto’s in brand, er ontstond schade door vuurwerk bij De Vuurvogel en hulpverleners werden bekogeld met vuurwerk waardoor ze hun werk niet goed konden uitvoeren.
De politie legde aan de bewoners uit hoe voor hen de avond is verlopen. Het was duidelijk dat de autobranden werden aangestoken om de hulpdiensten uit te lokken en hen vervolgens te bestoken met zwaar vuurwerk. Doordat de jongeren onherkenbaar waren gekleed en er snel vandoor gingen als de politie naderde, was het erg moeilijk om hen aan te houden. Inwoners hadden daar begrip voor, maar zijn teleurgesteld dat niemand is opgepakt. De politie gaf aan dat er nog onderzoeken lopen en dat aanhoudingen niet uitgesloten zijn. “Wij horen dan ook graag als er nog informatie is die nog niet met ons gedeeld is.”
Cameratoezicht bij flats
Veel inwoners gaven aan dat zij hopen dat er bij de flats cameratoezicht komt. Zoals eerder is gebeurd bij het nabijgelegen busstation. ‘Sindsdien is het daar een stuk rustiger,’ volgens de voorstanders.
De burgemeester staat overal open voor, maar zegt er wel bij dat er haken en ogen zijn. Camera’s kunnen een goed middel zijn, maar niet zaligmakend. Doordat veel raddraaiers gezichtsbedekking dragen. “Ook moet ik aan het Openbaar Ministerie het belang kunnen aantonen. Daar kan een stapel aangiftes en overlastmeldingen zeker bij helpen. Maar het aantal meldingen die er nu ligt, is onvoldoende. Daarom wederom mijn oproep aan iedereen: is er iets niet in de haak, meld het. Uiteraard niet alleen tijdens de jaarwisseling, maar het hele jaar door. Melden kan op meerdere manieren, zoals bijvoorbeeld via de Buiten Beter-app van de gemeente en uiteraard bij politie.”
De aanwezigen hadden nog veel meer ideeën. Zoals een gebiedsverbod, proactief met ouders in gesprek, een burgerwacht, grote verlichting op de flats. “We hebben alles genoteerd en gaan alles doen in onze macht, zodat de situatie in die wijk beter wordt,” verzekerde de burgemeester.
Applaus voor hulpverleners
De aanwezige hulpverleners kregen tegen het einde van de avond nog een mooi applaus, want waardering voor hun werk is er zeker. Een mevrouw gaf ook nog aan dat zij zo te doen had met de brandweerlieden die tijdens hun werk met vuurwerk bekogeld werden. De brandweer waardeerde haar zorgen zeer en kon haar vertellen dat er gelukkig geen gewonden waren gevallen.