VLC

Huisvestingsprobleem Pijlstaartschool gezamenlijk opgelost


Geplaatst op: 18 mei 2011

De basisscholen De Pijlstaart en de Sint Jozefschool, kinderopvang De Klimboom, peuterspeelzaal De Duikelaar van Stichting Speel Wijs en de gemeente zijn het eens geworden over een complexe gebouwenruil. Met de deal worden de huisvestingsproblemen van De Pijlstaart opgelost. Het akkoord is gunstig voor leerlingen, ouders en onderwijzend personeel.

De Pijlstaart nam het initiatief voor de serie gesprekken. Directe aanleiding waren de huisvestingsproblemen van de openbare basisschool. De Pijlstaart groeit uit zijn jasje en is op zoek naar extra lesruimte. De gemeente heeft daarom op basis van de onderwijswet de dependance van de St. Jozefschool aan het Tuinderslaantje toegewezen.

De Pijlstaart vindt deze locatie te ver weg en ging op zoek naar een alternatieve plek. Drie andere (onderwijs)organisaties, die ook bij 't Zwanenpark zijn gehuisvest, en de gemeente waren bereid een bijdrage te leveren aan de oplossing van het probleem. Gezamenlijk zijn ze tot een oplossing gekomen die gunstig is voor alle betrokken organisaties.

Het akkoord omvat de volgende elementen:
- De Pijlstaart breidt niet uit in het bijgebouw van de St. Jozefschool, maar in de ruimten van De Klimboom en van De Duikelaar. Deze twee instellingen zijn nu, vrijwel naast elkaar, gehuisvest aan de Pijlstaartlaan, vlakbij het huidige gebouw van de Pijlstaart.
- De St. Jozefschool geeft het bijgebouw aan het Tuinderslaantje terug aan de gemeente.
- De Klimboom koopt dit bijgebouw van de gemeente en verhuist naar het Tuinderslaantje.
- De gemeente koopt huidige onderkomen van De Klimboom.
- De Duikelaar verhuist ook naar het Tuinderslaantje.

Behalve De Pijlstaart hebben ook andere organisaties baat bij de ruil.

- De Klimboom krijgt een eigen gebouw waar geen onderwijsbestemming op rust en met voldoende capaciteit voor hun kinderopvangactiviteiten.
- De gemeente kan per saldo ruim 200 vierkante meters afstoten, wat een kostenbesparing betekent. Ze verkoopt de 440 vierkante meter van de Jozefschooldependance en koopt 220 vierkante meter van De Klimboom terug. Tegen geringere kosten wordt dus het groeiende aantal basisschoolleerlingen goed gehuisvest.
- De St. Jozefschool hoeft maar één gebouw in stand te houden.

De organisaties tonen zich zeer tevreden over het akkoord. Door ieders bereidwilligheid om mee te werken, een bijdrage te leveren en naar het gezamenlijk belang te kijken, zijn ze tot een oplossing gekomen die goed is gekomen voor het totale Vinkeveense onderwijs. Wat ze nog zwaarder vinden wegen, zo benadrukken ze, is dat het akkoord gunstig is voor de kinderen die de organisaties bezoeken en hun ouders.

Ook wethouder Erika Spil (Onderwijs) is bijzonder blij met het resultaat. "De gebouwenruil biedt diverse voordelen voor alle belanghebbenden. Tegelijkertijd is dit een prachtig voorbeeld waarbij partijen uit de samenleving zelf de samenwerking en verandering organiseren en de gemeente optreedt als partij die deze processen van harte ondersteunt."

Als de Rondeveense gemeenteraad op 30 juni akkoord gaat met het plan, kunnen de gebouwen worden aangepast aan hun nieuwe bestemming. Opzet is dat alle partijen het komende schooljaar (2011-2012) op hun nieuwe plek van start gaan.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Huisvestingsprobleem Pijlstaartschool gezamenlijk opgelost

De basisscholen De Pijlstaart en de Sint Jozefschool, kinderopvang De Klimboom, peuterspeelzaal De Duikelaar van Stichting Speel Wijs en de gemeente zijn het eens geworden over een complexe gebouwenruil. Met de deal worden de huisvestingsproblemen van De Pijlstaart opgelost. Het akkoord is gunstig voor leerlingen, ouders en onderwijzend personeel.De Pijlstaart … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: