Onthulling monument Amerikaanse oorlogsvliegtuig Hell’s Fury Aalsmeer


Geplaatst op: 10 mei 2011

Consul General mw Julie E. Ruterbories, burgemeester Pieter Litjens, Joop Kok ( ontwerper van het gedenkteken) en Peter de Raaf (voorzitter van de Stichting Crash) onthulden 4 mei samen het nieuwe oorlogsmonument in Aalsmeer.

Tijdens een plechtige bijeenkomst aan G. den Hertoglaan werden de omgekomen bemanningsleden van het vliegtuig Hell's Fury herdacht. Na toespraken van Peter de Raaf(stichting Crash), Joop Kok (ontwerper van het monument), Consul General mw Julie E. Ruterbories (Consul General van de Verenigde Staten van Amerika) en Pieter Litjens werden er bloemen bij het monument gelegd.

Geschiedenis
De Hell's Fury was een bommenwerper van de Amerikaanse luchtmacht. Tijdens een missie naar vliegveld Schiphol, werd het vliegtuig getroffen door Duits luchtafweer geschut en stortte het vliegtuig op 13 december 1943 neer in de buurt van de huidige G. den Hertoglaan in Aalsmeer Oost. Hierbij zijn 6 bemanningsleden te weten: R.C. Roberts,C.A. Jackson, S.B. Peterson, W.E. Turner, R.M. Becker en H.M. King omgekomen. Captain R. P Stanford overleefde het drama. Hij werd krijgsgevangen gemaakt.

Monument
Tijdens het bouwrijp maken van het gebied voor nieuwbouw in Nieuw Oosteinde werden brokstukken gevonden van de Hell's Fury. De stichting Crash kwam toen als snel op het idee om een blijvende herinnering aan de gebeurtenis van 13 december op te richten in de nieuwe wijk.
De blijvende herinnering, het monument bestaat uit een zuil van glas waarin foto's van het neerstorten van de Hell's Fury (gemaakt uit een vliegtuig uit hetzelfde konvooi) zijn verwerkt.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente Aalsmeer

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Onthulling monument Amerikaanse oorlogsvliegtuig Hell’s Fury Aalsmeer

Consul General mw Julie E. Ruterbories, burgemeester Pieter Litjens, Joop Kok ( ontwerper van het gedenkteken) en Peter de Raaf (voorzitter van de Stichting Crash) onthulden 4 mei samen het nieuwe oorlogsmonument in Aalsmeer. Tijdens een plechtige bijeenkomst aan G. den Hertoglaan werden de omgekomen bemanningsleden van het vliegtuig Hell's … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: