Vinkefest 2023

Rondleidingen op Fort Abcoude


Geplaatst op: 9 mei 2011

Op zaterdag 14 mei 2011 start het excursieseizoen op Fort Abcoude.
Het aan de Molenweg 19 te Abcoude gelegen fort is dan open voor bezoekers vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur. De laatste rondleiding is om 16.00 uur.

Tijdens de rondleiding worden onder andere de kruitmagazijnen, de expositieruimte en het gerenoveerde oostelijk oreillon bezocht. De rondleiders besteden tijdens de rondleidingen ook aandacht aan de op het fort aanwezige bijzondere fauna en flora.

Tevens wordt bezocht tijdens de rondleiding een uitkijkplatform, waarmee men het inundatiegebied van het Fort Abcoude ten oosten van Abcoude tot aan Fort Nigtevecht kan overzien.

De Saluutbatterij Amsterdam is op 14 mei aanwezig en zal tijdens de rondleidingen elk heel uur een demonstatie met het kanon van de batterij geven. Het Fort Abcoude is een van de tweeënveertig forten van de Stelling van Amsterdam.

Het fort is het eerst gebouwde fort van deze stelling. Het tussen 1883 en 1886 gebouwde fort zou als bouwmodel dienen voor de overige forten van de Stelling van Amsterdam.
Het fort verloor echter meteen na de oplevering zijn functie als artilleriefort door de uitvinding van de brisantgranaat. Er is toen een ander bouwmodel voor de overige forten ontwikkeld. Het fort heeft gedurende de Eerste Wereldoorlog als infanteriefort gefunctioneerd.
Het Fort Abcoude staat als monument op de lijst van het Werelderfgoed van UNESCO.

Het fort is in de maanden juni, juli en augustus elke tweede zaterdagmiddag van de maand open voor bezoekers vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur.

Voorts is op het buitenfort de in de genieloods gevestigde kantine van het viscentrum open voor de bezoekers van het fort.

In de maand september is het fort open voor bezoekers op zaterdag en zondag 10 en 11 september 2011 (Open Monumentendagen) en zondag 25 september 2011 (Fortendag) vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Rondleidingen op Fort Abcoude

Op zaterdag 14 mei 2011 start het excursieseizoen op Fort Abcoude.Het aan de Molenweg 19 te Abcoude gelegen fort is dan open voor bezoekers vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur. De laatste rondleiding is om 16.00 uur. Tijdens de rondleiding worden onder andere de kruitmagazijnen, de expositieruimte en het gerenoveerde … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: