Portret Maxima getekend door Jolanda Schuit in de maand mei te zien in de Openbare Bibliotheek te Mi


Geplaatst op: 6 mei 2011

Jarenlang hing haar portret van Máxima in de kunstgalerie Emotion van Ruud van den Berg, nu pronkt de afbeelding van de prinses in Jolanda's eigen serre. In de maand mei is het portret te zien in de Openbare Bibliotheek in Mijdrecht. Portrettekenares Jolanda Schuit: "Ik wilde voor de expositie in de kunstgalerie een portret maken van een populaire beroemdheid. Het moest iemand zijn die bekend is en die ook populair zal blijven. Toen kwam ik op prinses Máxima. Iedereen zal haar herkennen, dat is het mooie aan een portret: de herkenning."

Alle werken van Jolanda bestaan uit papier en potlood. Naast portretten tekent de 42-jarige inwoonster van Mijdrecht ook landschappen met molens, een boerderij of een kerk. Toch blijft portretteren haar grote passie. Jolanda: "Als ontwerper van badkamers bij Intermat maak ik met veel plezier voor mijn werk technische tekeningen. Als afwisseling vind ik het heerlijk om thuis een tekening met een ander stijl te maken en dan is een portret van een mens of dier het leukst. De ogen zijn voor mij het belangrijkst, zij vormen de ziel van de tekening."

"Wat ik mooi vind aan een portret is dat deze nooit dateert. Een oude foto gooi je sneller weg, terwijl een getekend portret vaak jaren blijft hangen. Meestal wordt een portret ook doorgeven. Het portret van een kind wordt bijvoorbeeld, wanneer het kind volwassen is en uit huis gaat, door de ouders meegegeven. Een portret is nooit oud, het is een herinnering, wat je wilt koesteren. "

De meeste tekeningen maakt Jolanda in opdrecht en gaan met de opdrachtgever mee naar huis. Twee werken hebben een plaatsje in haar eigen huis gekregen. Dat zijn het portret van prinses Máxima en dat van haar overleden hond Justy. Jolanda: "Het portret van Justy heb ik gemaakt toen hij nog leefde. Het was een heel lief hondje waar ik nog vaak aan terug denk. De tekening die ik van Justy gemaakt heb, is ook mijn logo geworden. Voor mij een bijzonder portret, mijn speciale herinnering."

Meer informatie over Jolanda's potloodtekeningen vindt u op www.jolandaschuit.nl

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Portret Maxima getekend door Jolanda Schuit in de maand mei te zien in de Openbare Bibliotheek te Mi

Jarenlang hing haar portret van Máxima in de kunstgalerie Emotion van Ruud van den Berg, nu pronkt de afbeelding van de prinses in Jolanda's eigen serre. In de maand mei is het portret te zien in de Openbare Bibliotheek in Mijdrecht. Portrettekenares Jolanda Schuit: "Ik wilde voor de expositie in … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: