Profielschets eerste stap op weg naar benoeming burgemeester De Ronde Venen


Geplaatst op: 4 mei 2011

De Ronde Venen gaat de komende maanden op zoek naar de burgemeester die het best bij de gemeente past. De gemeenteraad speelt daarin een belangrijke rol. Een van de eerste stappen die wordt gezet, is het opstellen van een profielschets. Daarin staat omschreven aan welke eisen de burgemeester moet voldoen. De gemeenteraad van De Ronde Venen stelt in een extra raadsvergadering op 31 mei de profielschets vast.

De gemeente De Ronde Venen heeft vanaf 1 januari 2011 een waarnemend burgemeester: mevrouw M. Burgman. Zij was burgemeester van de voormalige gemeente De Ronde Venen. Die gemeente is op 1 januari, samen met Abcoude, opgegaan in de nieuwe gemeente De Ronde Venen. Omdat het proces voorafgaand aan de benoeming van een burgemeester enige tijd duurt, is mevrouw Burgman tot waarnemend burgemeester benoemd.
Bij de benoeming van een burgemeester zijn veel personen betrokken. De raadsleden, de vertrouwenscommissie, de Commissaris van de Koningin, de minister en de Koningin hebben daarin allemaal hun eigen rol met als uiteindelijk resultaat de benoeming van een burgemeester die het best bij de gemeente past.

Voordat de vacature voor burgemeester van De Ronde Venen wordt opengesteld, stelt de gemeenteraad eerst een profielschets vast. Waaraan moet de burgemeester voldoen, welke karaktereigenschappen moet hij of zij hebben en wat wordt van hem of haar verwacht? Deze eisen en wensen staan beschreven in een profielschets. De gemeenteraad van De Ronde Venen zal deze profielschets in een extra raadsvergadering op dinsdag 31 mei officieel vaststellen. Dit gebeurt in aanwezigheid van Commissaris van de Koningin Robbertsen van de provincie Utrecht.

Nadat de profielschets is vastgesteld, wordt de vacature door de minister van Binnenlandse Zaken opengesteld en kan iedereen daarop solliciteren. De Commissaris van de Koningin maakt vervolgens een selectie uit de kandidaten en beoordeelt wie hij benoembaar acht. Deze selectie wordt vervolgens voorgelegd aan de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad, waarin vertegenwoordigers van alle fracties zitting hebben.

De vertrouwenscommissie maakt uit de kandidaten een nadere selectie en nodigt deze uit voor één of meerdere gesprekken. Op basis van de bevindingen doet de commissie daarna een concept-aanbeveling aan de gemeenteraad. Op die concept-aanbeveling staan de namen van twee kandidaten die de vertrouwenscommissie het meest geschikt acht. Deze aanbeveling wordt vastgesteld in een besloten vergadering van de gemeenteraad. Aansluitend vindt een openbare raadsvergadering plaats waar alleen de naam van de eerste kandidaat op de lijst openbaar wordt gemaakt.

De gemeenteraad zendt de aanbeveling naar de minister van Binnenlandse Zaken, die in het algemeen de kandidaat die als eerste op de lijst staat voordraagt voor benoeming. De burgemeester wordt benoemd door de Koningin voor een periode van zes jaar. De benoeming van de burgemeester van De Ronde Venen vindt naar verwachting plaats in een buitengewone raadsvergadering op 15 november 2011.

Meer informatie over de procedure om een burgemeester te benoemen is te vinden op de website van de Rijksoverheid:

www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gemeenten/burgemeesters

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente De Ronde Venen

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Profielschets eerste stap op weg naar benoeming burgemeester De Ronde Venen

De Ronde Venen gaat de komende maanden op zoek naar de burgemeester die het best bij de gemeente past. De gemeenteraad speelt daarin een belangrijke rol. Een van de eerste stappen die wordt gezet, is het opstellen van een profielschets. Daarin staat omschreven aan welke eisen de burgemeester moet voldoen. … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: