Waarom zijn er in ons land TWEE zich katholiek noemende kerken?


Geplaatst op: 28 maart 2011

Informatieavond op 5 april in de Obs Molenland, Molenwiek 48, Mijdrecht.

De werkgroep Katholiek alternatief De Ronde Venen
organiseert een informatieavond rond de volgende vraag:

‘Waarom zijn er in ons land TWEE zich katholiek noemende kerken?'

Pastoor Henk Schoon houdt hierover een inleiding.
Er is veel ruimte voor discussie en alle vragen kunnen gesteld worden, zoals over de overeenkomsten en de verschillen.

We gaan inzoomen op de traditie en de gebruiken van het katholieke Nederland van na de Reformatie.Een tijd waarin het niet lukt om de eenheid onder katholieken te bewaren.
Een paar voorbeelden van de vragen die deze tijd oproepen:
Hoe komt het dat in die periode het de katholieken niet is gelukt om de eenheid te bewaren en dat ze gescheiden wegen zijn gegaan? Wat heeft ertoe bijgedragen dat een kleine groep katholieken zelfstandig werd in het begin van de 18e eeuw, terwijl de geldigheid van hun ambten en sacramenten niet werden betwist.Waar ging het dan wel om?

Kunnen we onszelf herkennen in deze geschiedenis van een kleine groep zelfstandige katholieken die ondanks, of beter gezegd dankzij haar kleinheid kan blijven bestaan? Welke problemen kom je als zelfstandige groep tegen als je buiten de grote Moederkerk treedt? Hoe heeft die kleine groep haar katholiek-zijn kunnen bewaren buiten die Moederkerk? Als je dat beseft: waar hangt het katholiek-zijn dan eigenlijk vanaf?

De avond begint om 20.00 uur
Henk Schoon (47 jaar) is pastoor van de oud-katholieke parochies Alkmaar en Enkhuizen. Hij heeft theologie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Is in 1992 getrouwd met Idelette Otten, predikant van de Protestantse Kerk Nederland. In 1993 is hij tot priester gewijd in de Oud-Katholieke Kerk. Zij hebben drie kinderen. In juli 2010 zijn ze verhuisd van Enkhuizen naar Vleuten. Op 16 april (19.00 uur) gaat Henk Schoon in de Veenhartkerk voor in de dienst van Palmzondag.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Waarom zijn er in ons land TWEE zich katholiek noemende kerken?

Informatieavond op 5 april in de Obs Molenland, Molenwiek 48, Mijdrecht.De werkgroep Katholiek alternatief De Ronde Venenorganiseert een informatieavond rond de volgende vraag: ‘Waarom zijn er in ons land TWEE zich katholiek noemende kerken?' Pastoor Henk Schoon houdt hierover een inleiding.Er is veel ruimte voor discussie en alle vragen … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: