001 -Family

Opnieuw nostalgie op het Vinkenveld


Geplaatst op: 28 maart 2011

Zaterdag 26 maart was het grasveld van De Vinken sinds lange tijd weer het decor voor een heuse drievakkenwedstrijd. Twintig jaar lang al spelen de korfballers hun wedstrijden alleen nog maar in twee vakken. In 1991 is het eerder zo vertrouwde middenvak afgeschaft. Afgelopen zaterdag speelden alle Vinkensenioren voor één keer weer het zo bekende korfbalspel uit de vorige eeuw.

Oorsprong
In 1903 is korfbal bedacht door de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuysen. Hij wilde tijdens zijn gymnastieklessen zoveel mogelijk jongens en meisjes tegelijk laten sporten. Hij bedacht hiervoor het balspel korfbal, waarbij twee twaalftallen van zes jongens en zes meisjes, verdeeld over drie vakken, het doel hadden om de bal door de mand van de tegenpartij te werpen.

Na de introductie van het zaalkorfbal dat door de kleinere veldruimte in twee vakken werd gespeeld, kwam in de jaren zestig het middenvak als transportvak steeds meer ter discussie. Het gaat tenslotte om het maken van doelpunten en dat gebeurde in het middenvak nooit. Waar de jeugdteams al in de jaren zeventig tot tweevakkenkorfbal overgingen, duurde het tot 1991 vooraleer ook de senioren het middenvak afschaften.

Plaatsgenoten
Maar in het kader van het vijftigjarig jubileum van De Vinken was het weer eens hoog tijd om de nostalgische korfbalervaringen te doen herleven. Allereerst speelden de selecties van De Vinken en Atlantis een vriendschappelijke partij. Onder leiding van scheidsrechter Peter Hagenaars hadden beide selecties veel plezier in het oorspronkelijke korfbalspelletje. Waar Atlantis gedurende het grootste deel van de wedstrijd het initiatief had, kon de thuisploeg pas in het laatste kwart het rieten vlechtwerk vinden. Ondanks de kille voorjaarswind kwamen beide partijen regelmatig tot oogstrelend middenvakspel. Na twee maal drie kwartier stond er in deze leuke, gezellige en sportieve wedstrijd (er werd veel gelachen in het veld) 10-8 op het scorebord. Een respectabele score bleek later die middag.

Senioren
Na de selectieteams gingen de lagere seniorenteams van De Vinken de wei in. Onder leiding van arbiter Henk Strubbe streden twee Vinkenteams onderling op het groene voorjaarsgras. De meeste spelvreugde kwam ook hier uit het soepel en snel doorspelen van de bal door het middenvak. Maar ook het scoren op de vroegere strafworpafstand van vier meter was voor de schutters een persoonlijke overwinning. Al sinds 1973 is de strafworpafstand verkleind naar twee en een halve meter. Nu moest vanaf vier meter gedoeld worden. Hoogtepunt van dit onderlinge treffen was de score van nestrix Mar van Spengen die haar vakgenoot over de korf heen wilde aanspelen, maar onbedoeld het vlechtwerk raakte en zo een zuivere treffer liet noteren. Een eindstand van 5-6 onderstreepte het beperkte totaal aantal treffers.

Misschien was het de grootte van het veld, de langere speeltijd, het uitblijven van scores of gewoon de snijdende oostenwind; ondanks het nodige spelplezier concludeerden bijna alle speelsters en spelers het huidige tweevakkenspel meer te waarderen.

Vanaf komende zaterdag gaat de veldkorfbalcompetitie weer van start. De Vinken 1 hervat de competitie met een uitwedstrijd tegen Fiks in Oegstgeest.

Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Opnieuw nostalgie op het Vinkenveld

Zaterdag 26 maart was het grasveld van De Vinken sinds lange tijd weer het decor voor een heuse drievakkenwedstrijd. Twintig jaar lang al spelen de korfballers hun wedstrijden alleen nog maar in twee vakken. In 1991 is het eerder zo vertrouwde middenvak afgeschaft. Afgelopen zaterdag speelden alle Vinkensenioren voor één … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: